Foto: DELFI
Pēc tieslietu ministra Aigara Štokenberga ("Vienotība") veltītās kritikas pagājušajā nedēļā nomainījusies divu Latvijas cietumu ‒ Iļģuciema cietuma un Cēsu Audzināšanas iestādes nepilngadīgajiem ‒ vadība.

Ieslodzījuma vietu pārvaldē (IeVP) informēja, ka no pagājušās piektdienas Iļģuciema cietuma priekšniece ir Valentīna Maļcāne, kura līdz šim bija Brasas cietuma priekšnieka vietniece.

Iekšlietu un tieslietu sistēmā Maļcāne strādā kopš 1980.gada. Savulaik viņa bijusi Rīgas Centrālcietuma priekšnieka palīdze, Iļģuciema cietuma Administratīvās un personāla daļas priekšnieka vietniece, vēlāk Iļģuciema cietuma Sociālās rehabilitācijas daļas priekšniece.

Savukārt Cēsu Audzināšanas iestādi nepilngadīgajiem turpmāk vadīs Andris Bašķis, kurš līdz šim strādāja par Valmieras cietuma priekšnieka vietnieku.

Bašķis iekšlietu un tieslietu sistēmā strādā kopš 1993.gada. Viņš bijis Valmieras cietuma Uzraudzības daļas uzraugs, Sociālās rehabilitācijas daļas vienības priekšnieks, kā arī Valmieras cietuma Dežūrdaļas priekšnieks.

Līdzšinējā Iļģuciema cietuma priekšniece Svetlana Grīnberga pārcelta darbā uz Rīgas Centrālcietumu par Dežūrdaļas priekšnieci, bet Cēsu Audzināšanas iestādes nepilngadīgajiem bijušais priekšnieks Valts Kukainis ‒ par Valmieras cietuma priekšnieka vietnieku.

Augusta sākumā Štokenbergs informēja žurnālistus, ka ir parakstījis rezolūciju IeVP priekšnieka pienākumu izpildītājam Leonīdam Jefremovam veikt vadības maiņu Iļģuciema sieviešu cietumā un Cēsu Audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem.

Tas darīts, jo pašreizējā situācija abās ieslodzījuma vietās apdraud cilvēktiesībām atbilstošu apcietinājuma un brīvības atņemšanas soda izpildi.

Iļģuciema cietumā šovasar notikušas divas pašnāvības un viens pašnāvības mēģinājums, kā arī vairākkārt izmantoti speclīdzekļi.

Savukārt Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija atkārtoti konstatējusi bērnu tiesību pārkāpumus Cēsīs.

Štokenbergs uzskatīja, ka šie gadījumi liecina, ka abu ieslodzījuma vietu priekšnieki nespēj tikt galā ar saviem pienākumiem.

Arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija norādījusi, ka situācija Cēsu Audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem ir kritiska un pretēji IeVP solījumiem pēdējo triju gadu laikā nav uzlabojusies.

Patlaban atstādinātais IeVP priekšnieks Visvaldis Puķīte pēc ilggadējās Iļģuciema cietuma priekšnieces Nadeždas Trosjukas došanās izdienas pensijā šā gada martā par jauno priekšnieci iecēla Svetlanu Grīnbergu, kura līdz šim strādāja Rīgas Centrālcietumā par Uzraudzības daļas priekšnieci.

Savukārt Cēsu Audzināšanas iestādes nepilngadīgajiem priekšnieks Valts Kukainis jau ilgstoši nav ticis galā ar disciplīnas nodrošināšanu ieslodzījuma vietā, kā arī administratīviem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!