Iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars pēc traģiskā gadījuma Valmierā, kur Iekšlietu ministrijas Informācijas centra darbinieks nošāva divus policistus, nolēma atbrīvot no amata Valsts policijas priekšnieku Jāni Zaščirinski un VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieku Aivars Griguli.
Par to ministrs paziņoja trešdien pēc iepazīšanās ar īpašās izmeklēšanas komisijas ziņojumu par traģēdiju Valmieras Policijas pārvaldē, kur 30.jūlijā IeM darbinieks nošāva divus policistus.

IeM IC darbinieks Mihails Kondrašovs pēc notikušā apcietināts un ievietots Matīsa cietumā Rīgā.

Zaščirinskis atlaists par to, ka viņš triju gadu laikā nespēja sakārtot Valsts policijas darbu. Viņš pats uzņēmās daudz pienākumu, taču tai pašā laikā nespēja sadalīt pienākumus savu padoto starpā un panākt koordinētu Valsts policijas darbību.

Izmeklēšanas slēdzienā, kas ir 72 lappušu garš, secināts, ka traģēdijas iemesls bija nesakārtotība Valsts policijas darbā.

Apkopojot komisijas slēdzienu, iekšlietu ministrs norādīja, ka nepilnības policijas darba organizācijā vērojamas visos līmeņos. "Ir skaidrs, ka līdz šai traģēdijai un citiem traģiskiem gadījumiem, piemēram, kolēģu piesegšana Balvos, šaujamieroču pielietošana Ogrē, braukšana reibumā un smagas avārijas, nepamatoti zemi sodi par ieroču glabāšanas un nēsāšanas pārkāpumiem, novedusi līdzšinējā policijas darba organizācija," uzskata Jaundžeikars.

Pagaidām Jaundžeikars neatklāja, kas varētu ieņemt atlaisto priekšnieku amatus. Taču viņš uzsvēra, ka "ir jādomā par jaunu Valsts policijas vadītāju iecelšanu."

Ar brīdinājumu par neatbilstību amatam sodīti arī Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra priekšnieks Jānis Rītiņš un viņa vietnieks Juris Melderis.

Disciplināri sodīts arī Valsts policijas Galvenās Kārtības policijas pārvaldes Prevencijas biroja Licencēšanas un atļauju sistēmas nodaļas priekšnieks Andris Sudārs un Valsts policijas Galvenās Administratīvās pārvaldes Informācijas un sakaru biroja priekšnieks Valdis Stupāns. Viņiem piemērots disciplinārsods – piezīme. Savukārt Valsts policijas Galvenās Kārtības policijas pārvaldes Operatīvās vadības biroja priekšniekam Haraldam Laidiņam izteikts aizrādījums.

Pārējo iesaistīto amatpersonu – Valmieras policijas pārvaldes vadības – atbildība tiks izvērtēta kriminālprocesa ietvaros, ko izmeklē Valsts policijas Iekšējās drošības birojs prokuratūras uzraudzībā.

Jau ziņots, ka 30.jūlijā Valmieras rajona Policijas pārvaldes īslaicīgās aizturēšanas izolatorā aizturētais Kondrašovs nošāva divus 1980. un 1965.gadā dzimušus policijas darbiniekus.

Policisti patrulēšanas laikā Valmieras autoostas teritorijā bija ievērojuši vīrieti, kurš bija alkohola reibumā. Policijas darbinieki vīrieti nogādāja Valmieras RPP, kur noskaidrojās, ka aizturētais ir IeM Informācijas centra darbinieks.

Policijas iecirknī aizturētais, izmantojot apģērbā paslēptu personīgo šaujamieroci, veica deviņus mērķtiecīgus šāvienus divu policijas darbinieku virzienā un nogalināja viņu aizturējušos policistus.

Speciālā izmeklēšanas komisija, kas izvērtē atbildīgo amatpersonu rīcību saistībā ar Valmierā notikušo traģēdiju arī pārbauda, vai policijas darbinieki, aizturot personu, kas vēlāk sašāva policistus, rīkojās atbilstoši instrukcijām, vai tajās nav nepilnības, vai nav vajadzīgi uzlabojumi.

Kondraševa dzīvesbiedre, kas lietā figurē kā lieciniece iesniegumā Ģenerālprokuratūrai norādīja, ka Valmieras policijas darbinieki sadistiski ņirgājušies par viņas vīru, tādā veidā it kā piespiežot viņu lietot ieroci.

Komisija arī pārbauda, vai traģēdijas laikā Policijas pārvaldē darbojās videonovērošanas sistēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!