Foto: F64

Ceturtdien, 1. jūnijā, kas bija pēdējā diena, lai atsevišķas iedzīvotāju kategorijas iesniegtu Valsts ieņēmumu dienestā (VID) gada ienākumu deklarāciju, daži no Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) lietotājiem tai nav varējuši pieslēgties. VID gan norāda, ka EDS darbībā problēmas nav konstatētas.

Pie portāla "Delfi" vērsās vairāki nodokļu maksātāji, kuri sūdzējās par to, ka ilgi nevar pieslēgties VID EDS, lai iesniegtu datus.

VID pārstāve Evita Teice-Mamaja portālam "Delfi" sacīja, ka EDS darbības problēmas nav konstatētas, bet dažiem klientiem bijušas problēmas autentificēties EDS, izmantojot "Latvija.lv" internetbanku autentifikāciju.

Piektdienas rītā šī problēma jau ir atrisināta.

Jau ziņots, pērnā gada deklarāciju iesniegšana sākās 1. martā, un tad lielu iedzīvotāju aktivitāti izbaudīja ne tikai EDS, kas dienas sākumā ar grūtībām izturēja pārslodzi, bet arī klientu apkalpošanas centrs Rīgā, Talejas ielā, kur papildus tika piesaistīti 30 darbinieki, lai VID tiktu galā ar lielo iedzīvotāju interesi par gada ienākumu deklarāciju iesniegšanu un pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atmaksu.

1. jūnijs bija pēdējā diena, kad atsevišķām iedzīvotāju kategorijām bija obligāti jāiesniedz pērnā gada ienākumu deklarācijas, savukārt tie iedzīvotāji, kuri to dara brīvprātīgi, lai atgūtu pārmaksāto IIN, var iesniegt gada ienākumu deklarāciju visu gadu.

Šogad, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, vecāki vai citi ģimenes locekļi varēja atgūt daļu pārmaksātā IIN arī no tās summas, kas būs samaksāta par bērnu interešu izglītību, pievienojot gada ienākumu deklarācijai maksājumus apliecinošos dokumentus – čekus, kvītis, internetbankas izdrukas un citus.

Nodokļa atmaksa pienākas par tiem pulciņiem, ko piedāvā izglītības iestāde, kā arī par pulciņiem, ko piedāvā cita juridiskā vai fiziskā persona, kas nav reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā, taču tai ir pašvaldības izsniegta speciāla licence pulciņa darbībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!