Latvijas nacionālboļševiks Vladimirs Moskovcevs otrdien Rīgas apgabaltiesā divarpus stundu ilgajā pēdējā vārdā izklāstīja nacionālboļševistiskās ideoloģijas pamatus, mazāk pievēršoties viņam izvirzīto apsūdzību atspēkošanai.
Moskovcevs pauda, ka runa neesot domāta viņa interešu aizstāvībai, jo viņam izvirzītā apsūdzība līdzdalībā robežas nelikumīgā šķērsošanā esot nepierādīta un viņš nevēloties par to runāt, jo "šī lieta man nav interesanta".

Uzstāšanās esot paredzēta, lai palīdzētu tiesai "nevis vienkārši pieņemt lēmumu, bet izdarīt visu, lai tiesa neizdarītu kļūdu un vērtētu ne vien Drošības policijas un prokuratūras vārdus". Moskovcevs gribot palīdzēt tiesai pieņemt pareizo lēmumu, jo "mans hobijs ir cīņa par taisnību".

Vairāk nekā divas stundas ilgajā runā Moskovcevs izklāstīja nacionālboļševistiskās ideoloģijas pamatus, norādot, ka "tikai šī ideoloģija ir pieņemama latviešu tautai". "No Latvijas varētu sākties varenas civilizācijas atdzimšana," sacīja Moskovcevs.

Viņš uzskata, ka nacionālboļševikus Latvijā vajājot "cilvēki, kuriem ir bail no mūsu ideoloģijas, jo viņiem pašiem nav nekādas ideoloģijas, tikai sīkas savtīgas intereses". Drošības struktūras, viņaprāt, strādājot pēc principa "lai tik būtu cilvēks, pants vienmēr atradīsies".

Moskovcevs norādīja, ka no Krievijas atbraukušie nacionālboļševiki tikai gribējuši aizstāvēt "mūsu varoņus - kara veterānus, antifašistus", kuru tiesāšanu viņi uztverot kā personisku traģēdiju. "Tas ir kauns valstij, kauns taisnajai tiesai, un šie jaunie cilvēki atbrauca šurp, lai izglābtu Latviju no šī kauna," sacīja Moskovcevs, citējot Gorkija "Dziesmas par vētrasputnu" vārdus: "Bezumstvu hrabrih pajom mi slavu!"

Moskovceva runas ilgums nomāca pat zālē sanākušos nacionālboļševiku atbalstītājus, kuri atzina, ka "laiks būtu beigt". Tomēr pēc tiesas sēdes atbalstītāji skandēja saukļus: "Slava varoņiem!", "Mēs esam ar jums!" un citus. Spriedumu lietā tiesa nolasīs pirmdien, 30.aprīlī.

Jau ziņots, ka trīs Krievijas nacionālboļševiki - Dmitrijs Gafarovs, Sergejs Solovejs un Maksims Žurkins tiek apsūdzēti terorismā un robežas nelikumīgā šķērsošanā, savukārt Moskovcevs - līdzdalībā robežas nelikumīgā šķērsošanā. Solovejs, Žurkins un Moskovcevs savu vainu noliedz pilnībā, savukārt nepilngadīgais Gafarovs atzīst, ka nelikumīgi šķērsojis robežu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!