Foto: LETA
Latvijas Dabas fonda (LDF) aicinājumam ziņot par Latvijā augošajiem dižkadiķiem bijusi liela atsaucība - informācijas apjoms vasaras laikā ir ievērojami palielinājies, turklāt noskaidrojies, ka vairāki dižkadiķi pēdējo gadu laikā gājuši bojā.

Ja akcijas sākumā, kad tika izplatīts aicinājums, dižkadiķu fotokolekcijā bija 29 kadiķi un 11 kadiķāji, vasaras beigās to skaits palielinājies līdz 65 dižkadiķiem un 15 kadiķājiem. Seši dižkadiķi gan ir gājuši bojā.

Visvairāk informāciju ir snieguši dabas retumu krātuves aktīvisti, kas pievērsušies jau zināmo kadiķu apsekošanai, kā arī iesnieguši seno laiku fotogrāfijas. Tāpat saņemta informācija par tādiem dižkadiķiem, kas līdz šim dabas retumu krātuvē nebija reģistrēti.

Šogad no jauna atklāti vairāki ievērojama izmēra kadiķi, piemēram, Aronas pagastā esošais Jaunandrānu kadiķis, kura apkārtmērs ir 87 centimetri, un Rankas pagastā esošais Mežabierņu kadiķis, kura apkārtmērs stumbram ir 69 centimetri, bet augstums - 10,2 metri.

Dabas retumu krātuves pārstāvju ekspedīciju rezultāti gan uzrāda arī negatīvu tendenci - dižkadiķi pēdējos gados ir gājuši bojā. Ja pirms dažiem gadiem kadiķi zaļojuši visā to garumā, patlaban zaļa vairākiem palikusi tikai galotne. Šāds liktenis piemeklējis Muižgaļu kadiķi Kuldīgas novada Rendas apkārtnē, Ludzas novada Ņukšu pagastā esošus Sleinovas kadiķus. Pirms pieciem gadiem notikušajā vētrā bojā gājis Blomes pagastā esošais Kreiļu kadiķis, bet elektrolīnijas tīrīšanas dēļ nozāģēts Dūjēnu kadiķis Inešu pagastā.

Lai gan vasaras laikā iegūta apjomīga informācija par dižkadiķiem, dabas retumu krātuve joprojām gaida jaunu informāciju par tiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!