Pēdējos gados strauji pieaudzis ar difteriju saslimušo cilvēku skaits, portālu "Delfi" informēja Sabiedrības veselības aģentūra (SVA).

SVA informēja, ka šī gada astoņos mēnešos ar difteriju inficējušies 17 cilvēki. Pērn šajā pašā laika posmā ar difteriju inficējās septiņi cilvēki. SVA uzsvēra, ka pērn pa visu gadu ar difteriju inficējās 18 cilvēki.

Šogad no šīs infekcijas slimības miruši divi cilvēki.

SVA skaidro, ka difterijas vīruss Latvijā parādījās deviņdesmito gadu sākumā . Pirms tam aptuveni 20 gadu šī infekcija Latvijā necirkulēja. Tāpēc pieaugušajiem, kas vecāki par 25 gadiem, imunitātes pret šo infekciju nebija. Lai gan vakcīnas pret šo infekciju ir bez maksas, cilvēki reti izmanto iespēju vakcinēties pret difteriju.

SVA norāda, ka difterija ir akūta infekcijas slimība, kam raksturīgs iekaisums un plēvaini aplikumi uz gļotādas vai ādas, kā arī organisma smaga, vispārēja intoksikācija.


Difterijas ierosinātājs ir nūjiņveida baktērija, kas labi iztur izžūšanu, ir noturīga pret aukstumu, ilgi saglabājas uz priekšmetiem, kurus lietojuši slimnieki vai baktērijas nēsātāji.

 
Difterijas infekcijas avots ir ar difteriju slims cilvēks, kā arī vesels cilvēks - baktērijas nēsātājs. Visbiežāk cilvēka organismā difterijas nūjiņas nokļūst caur mandelēm, rīkles un deguna gļotādu.

Ar difteriju var inficēties ieelpojot gaisu, kas satur mikroskopiskus pilienus ar baktērijām, kuras runājot, klepojot vai šķaudot izplata difterijas slimnieks vai mikrobu nēsātājs. Tādā veidā var inficēties darbavietā, veikalā, sabiedriskā transportā, kafejnīcā, deju zālē, kinoteātrī, un citās sabiedriskās vietās.


SVA uzsver, ka difterijas ārstēšana noris vieglāk, ja tā tiek sākta laikus. Pat vieglas slimības formas var izraisīt grūti ārstējamas komplikācijas un ārstēšana šādā gadījumā var ieilgt pat vairākus mēnešus. Nav garantijas, ka neiestāsies invaliditāte. Difterijas slimnieka pilnvērtīga ārstēšana iespējama tikai slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!