Foto: LETA

Pēdējo mēnešu laikā Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija saskārusies ar azartspēļu reklāmas gadījumu pieaugumu virtuālajā vidē, portālam "Delfi" pavēstīja inspekcijas priekšniece Signe Birne.

Lai arī tas nav atļauts, pašmāju interneta portālos, lielākoties portālos ar salīdzinoši nelielu auditoriju, kā arī reģionālajos interneta portālos, pēc viņas paustā, regulāri tiek izvietoti reklāmraksti ar vai bez norādes uz apmaksātu saturu, kas ved uz tiešsaistes azartspēļu vietnēm.

"Tāpat pēdējā laikā esam saņēmuši informāciju no mediju redakcijām, kas ziņo par azartspēļu reklāmas izvietošanas pieprasījumiem no digitālo un mediju aģentūru puses. Katrs šāds gadījums tiek izskatīts," atzīmē Birne.

Iezīmējas arī vēl viena tendence, kas, kā norāda inspekcijas priekšniece, ir nemainīgi aktuāla līdz ar interneta plašo pieejamību. Tā ir azartspēļu reklāmas izvietošana interneta meklētājos, ārvalstu mediju kanālos un sociālajos tīklos, kas redzami Latvijas iedzīvotājiem.

Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija sazinās ar šīm vietnēm, norādot uz Latvijas likumdošanā noteikto liegumu un aicinot azartspēļu reklāmu neizvietot. Tomēr inspekcijā arī atzīst, ka tas ir ilgstošs process.

Saskaņā ar inspekcijas sniegto informāciju, Latvijas likumdošanā noteikts azartspēļu reklāmas liegums gan klātienē, gan arī virtuālajā vidē. Proti, Latvijā reģistrēto masu mediju saturā nekāda veida azartspēļu reklāma nav atļauta.

"Mēs aicinām iedzīvotājus, kuri pamanījuši azartspēļu reklāmu, sazināties ar inspekciju, nosūtot pēc iespējas precīzāku informāciju par to, kādā kanālā un kad reklāma redzēta, ja iespējams, pievienojot ekrānšāviņu vai citu apliecinājumu," skaidro inspekcijas priekšniece, aicinot nekavējoties ziņot arī mediju redakcijas, ja tās saņēmušas pieprasījumu par azartspēļu reklāmas izvietošanu.

Informēt inspekciju par šādiem gadījumiem var, sūtot e-pastu uz adresi "pasts@iaui.gov.lv".

Ja inspekcija identificējusi nelegālu, Latvijā nereģistrētu interneta azartspēļu vietni, tiek pieņemts lēmums par tās bloķēšanu un tas tiek nosūtīts elektronisko sakaru komersantiem, maksājumu un kredītiestādēm, lai nepieļautu naudas pārvedumus uz nelicencētu operatoru norēķinu kontiem.

Pērn, pēc inspekcijas datiem, pieņemti 737 lēmumi par nelegālo vietņu bloķēšanu un tie attiecas uz 735 domēniem, kas ir par 34% vairāk lēmumu nekā 2020. gadā.

Šogad, līdz 19. aprīlim bloķēti vēl 166 domēni, un kopumā šis skaits ir 2664. Pēc inspekcijā paustā, vidēji katru nedēļu tiek pieņemti ap 10 lēmumi par bloķēšanu, kurus nosūta elektronisko sakaru komersantiem un maksājumu un kredītiestādēm.

Tāpat papildus tiekot veikti gan klātienes, gan attālinātie kontroles pasākumi, lai pārliecinātos, ka elektronisko sakaru komersanti pilnībā izpilda nelegālo vietņu bloķēšanas prasības.

Pērn veiktas 47 elektronisko sakaru komersantu pārbaudes, lielākos komersantus pārbaudot vairākkārt. Inspekcijas priekšniece stāsta, ka pārbaudes laikā inspektori pārliecinās ne tikai par pēdējā pieprasījumā norādīto vietņu nepieejamību, bet pārbauda visu inspekcijas tīmekļvietnē publicēto bloķēto vietņu pieejamību.

Ar Latvijas Republikā licencēto azartspēļu organizatoru sarakstu iespējams iepazīties saitē "https://www.iaui.gov.lv/lv/licencetie-azartspelu-organizetaji".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!