Rīgas apgabaltiesā pirmdien sāksies tiesas process pret vienīgā Latvijas ekstrēmistiskā grupējuma "Pērkoņkrusts" dalībniekiem.
Krimināllietā apsūdzēti deviņi noziedzīgās grupas dalībnieki pēc kriminālkodeksa 146.panta 2.daļas un 218.panta, kas paredz atbildību par svešas mantas bojāšanu vispārbīstamā veidā un ieroču un munīcijas neatļautu iegādāšanos, izgatavošanu un glabāšanu.

Par šādiem noziegumiem draud cietumsods attiecīgi no pieciem līdz 15 gadiem un līdz desmit gadiem.

Pirmdienas rītā pie Rīgas apgabaltiesas plānots arī pikets "pērkoņkrustiešu" atbalstam, ko pieteicis organizācijas "Helsinki '86" Liepājas nodaļas vadītāja vietas izpildītājs Guntars Landmanis.

Satversmes aizsardzības biroja direktora vietnieks Uldis Dzenītis BNS sacīja, ka līdz ar šo cilvēku aizturēšanu grupējums "Pērkoņkrusts" vairs neeksistē.

Viens no noziedzniekiem vēl tiekot meklēts, taču organizācijā kopumā bijis tikai mazliet vairāk par desmit dalībniekiem.

Organizācijas līderis Valdis Raups un vēl viens līdzdalībnieks gājuši bojā 1997.gada jūnijā Uzvaras pieminekļa spridzināšanas laikā, kas bija tās ievērojamākā aktivitāte un guva arī starptautisku rezonansi.

Uzvaras pieminekli "pērkoņkrustieši" jau pirms tam bija mēģinājuši spridzināt vairākkārt, viņi pirms vairākiem gadiem ielika spridzekli "Latvenergo" ēkā, mēģināja spridzināt siltumtrasi un izdarīja vēl vairākus citus noziegumus.

Pēc grupējuma dalībnieku apcietināšanas organizācija savu darbību nav turpinājusi. Pēdējos gados bijuši vienīgi pāris gadījumi, kad kāds mēģinājis izmantot vai piesavināties šo vārdu. Piemēram, kāds vecāks vīrs izplatījis lapiņas, kuras parakstījis ar vārdiem "Pērkoņkrusts Rīgā un Latvijā". Tomēr konstatēts, ka neko citu viņš nav darījis.

Pašlaik esot zināmas atsevišķas ekstrēmiski noskaņotas personas, taču viņu uzskatiem neseko darbība - viņi nerīko sprādzienus un neizdara citus noziegumus.

Dzenītis atzina, ka Latvijā ir radikāli noskaņotas krievu valodā runājošo iedzīvotāju organizācijas un ir arī "pērkoņkrustiešu" ideju atbalstītāji. Taču arī šīs organizācijas neveic ekstrēmistiskas darbības un neko nespridzina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!