Pērn AKKA/LAA iekasētā atlīdzība bija vairāk nekā 1,2 miljoni latu, kas ir par 25% vairāk nekā 2001.gadā. AKKA/LAA komunikāciju konsultante Liene Krīvena informēja, ka aizvadītais gads uzskatāms par veiksmīgāko aģentūras septiņu gadu pastāvēšanas laikā.
Šāds rezultāts iegūts, pateicoties tam, ka palielinājies autoru darbu izmantošanas apjoms un nākuši klāt jauni izmantojuma un atlīdzības iekasēšanas veidi. Aktīvi bijuši arī paši autoru darbu izmantotāji.

Licences 2002.gadā bija izņēmuši visi darbojošies mūzikas klubi, nodrošināta licenču izņemšana autoru darbu izmantojumam koncertos un festivālos, lielākajos izklaides pasākumos, izstādēs, gadatirgos - kopumā 5352 objektos.

Vislielākais pieaugums attiecībā pret 2001.gadu vērojams privāto un komercradio jomā. Šāds pieaugums izskaidrojams ar to, ka 2002.gadā bija noslēgti 23 licences līgumi ar privātajiem un komerciālajiem radio, kas ir par septiņiem līgumiem vairāk nekā 2001.gadā.

Liels autoriem iekasētās atlīdzības pieaugums vērojams arī kabeļtelevīziju jomā. Saskaņā ar licences līgumu, kurā pārstāvēti tikai autoru darbi, iekasētā atlīdzība pieaugusi par 44%, savukārt saskaņā ar vispārējo licences līgumu, kurā pārstāvētas ne tikai autoru tiesības, bet arī filmu producentu tiesības un programmu devēju tiesības, iekasētā atlīdzība pieaugusi par 80%.

Jauns autoru atlīdzības iegūšanas veids, ko veic AKKA/LAA NCB nodaļa - Ziemeļvalstu autortiesību biroja pārstāvniecība Latvijā, - ir samaksa par muzikālo darbu izmantošanu mobilo tālruņu toņos. AKKA/LAA NCB birojs savā divu gadu darbības laikā kopējos autoru ieņēmumus kāpinājis 2,4 reizes.

Stabils ieņēmums bijis dramatisko darbu autoriem, savāktās atlīdzības apjoms pieaudzis arī literāro darbu autoriem.

Savācamā autoru atlīdzība tiek aprēķināta saskaņā ar sabiedriskās organizācijas Latvijas Autoru apvienība (LAA) valdes apstiprinātajiem tarifiem, kas atbilstoši starptautisko tarifu harmonizācijai noteikti, balstoties uz autoru darbu izmantojuma apjomu, ņemot vērā arī izmantojuma veidu un darba žanru.

2002.gadā AKKA/LAA tiesību īpašniekiem jau izmaksājusi 727 465 latus. Šogad tiks sadalīti pērn autoriem iekasētie un uz šo gadu pārgājušie 988 127 lati. Saskaņā ar LAA valdes apstiprinātajiem noteikumiem iekasētā atlīdzība tiek sadalīta autoriem katra mēneša 15.datumā vai reizi pusgadā, gadā, balstoties uz autoru darbu izmantotāju iesniegtajām koncertprogrammām un izmantoto darbu atskaitēm.

AKKA/LAA pilns 2002.gada finanšu pārskats, vadības ziņojums un revidenta ziņojums tiks publicēts biļetenā "AKKA/LAA Ziņas", ko saņem visi aģentūras pārstāvētie autori, un iesniegts Kultūras ministrijā, saīsinātā bilance un revidenta ziņojums saskaņā ar Autortiesību likumu tiks publicēts laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!