Foto: stock.xchng
ērn Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā (BKUS) palīdzība sniegta 857 bērniem, kuri cietuši no dzīvnieku kodumiem un skrāpējumiem, atklāja Bērnu klīniskās universitātes slimnīca Sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Romēna Namniece.

Viņa norādīja, ka Latvijā joprojām ir augsts bērnu skaits, kuri cieš no dzīvnieku pāri darījumiem, proti, sakoduši suņi, žurkas vai saskrāpējuši kaķi un citi. Dati par dokumentēto dzīvnieku kodumu traumu skaitu bērniem, kas vērsušies pēc palīdzības BKUS, liecina, ka šādu traumu skaits pieaug. Ja 2009.gadā šādas traumas bija 524, bet 2010.gadā 446, tad pērn jau bija 857, bet 2011.gadā 888.

Dati rādot, ka dzīvnieku kodumu izraisītu traumu biežums zēniem ir par 1,3 reizēm lielāks nekā meitenēm, biežāk novērojamas bērniem vecuma grupā no 10 līdz 12 gadiem.

Namniece atklāja, ka biežākais koduma traumu izraisītājs ir suns un kaķis. Tikmēr dzīvnieku kodumu lokalizācijas biežums korelē ar bērna vecumu, bērniem līdz trīs gadu vecumam biežāk tiek skarta galva un augšējās ekstremitātes, savukārt pusaudžiem tiek skartas apakšējās ekstremitātes.

Kā akcentēja Namniece, ir jāveicina sabiedrības izpratne par dzīvnieku turēšanu un ar to saistītajiem kodumu riskiem, bērnu un dzīvnieku attiecībām, rīcību kodumu gadījumā.

"Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas speciālisti nepārtraukti gan individuāli, gan ar masu mediju starpniecību atgādina vecākiem par nepieciešamību veikt preventīvos pasākumus, lai pasargātu bērnus no iespējamiem nelaimes gadījumiem, taču ļoti bieži šī informācija netiek ņemta vērā. Ārstēšana un medikamenti bērniem ir tikpat dārgi, cik pieaugušajiem, un, jo smagāka trauma, jo sarežģītāka un dārgāka ir ārstēšana," uzsver Namniece.

Jau vēstīts, ka Valsts izglītības satura centrs (VISC) šīs nedēļas laikā organizē drošības nedēļu pirmsskolas un pamatskolas bērniem "Dzīvnieki un tava drošība", aģentūru LETA informēja VISC sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Ilgaža.

Nedēļas laikā tiks aktualizēti jautājumi par sastapšanos ar svešu suni, rūpēm par dzīvniekiem, drošību tos barojot un kopjot, kā arī par kukaiņu un rāpuļu kodumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!