Foto: LETA

Pērn pacienti Paula Stradiņa Klīniskajai universitātes slimnīcai palikuši parādā 496 000 eiro, bet šogad pirmajā pusgadā - jau aptuveni 300 eiro, pastāstīja slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle.

Savukārt 2014. gadā pacienti slimnīcai nav samaksājuši 203 000 eiro. Slimnīcai gan nav konkrētu aprēķinu par to, cik daudz naudas pacienti ir parādā kopumā, jo šie aprēķini nepārtraukti mainās, proti, parādi tiek dzēsti un rodas atkal jauni parādi, skaidroja Sīle.

Sīle norādīja, ka šī gada analīze rāda, ka pacientu parādi pieaug. Vidēji mēnesī slimnīca neieņem aptuveni 35 000-40 000 eiro. Lielāko daļu no kopējā parāda veido pacientu iemaksas jeb līdzmaksājumi, kurus jāsedz pacientam, saņemot valsts apmaksātu pakalpojumu.

Krietni labāka situācija ir sniegto maksas pakalpojumu apmaksā - tiek apmaksāti 95% no visiem maksas pakalpojumiem. Līdz ar to 30% no pacientu parāda veido pacientu iemaksu parādi pēc ārstēšanās nodaļās, 65% - Neatliekamās medicīnas centrā un 5% parādu par saņemtajiem, bet neapmaksātajiem maksas pakalpojumiem.

Sīle atzīmēja, ka aptuveni 10% no parāda apjoma attiecas uz grūti identificētām personām vai citiem gadījumiem. Tas saistās ar palīdzības sniegšanu sociāli neaizsargātām grupām (bezpajumtniekiem). Arī ārzemju pacientiem, kuriem nav Eiropas Veselības apdrošināšanas kartes, bet tiek sniegta neatliekamā palīdzība, var rasties problēmas ar savlaicīgu rēķina samaksu.

Lai uzlabotu pacientu identificēšanas jautājumu, aprobācijas kārtībā jau vairākus mēnešus slimnīcā ieviesta biometrisko datu jeb pirkstu nospiedumu izmantošanu pacientu identificēšanai, izmantojot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datus ar pirkstu nospiedumiem.

Tāpat, lai samazinātu maksas pakalpojumu parādus, slimnīca pagājušajā gadā ieviesa priekšapmaksu visiem plānotajiem pakalpojumiem, kas ietver arī izmaksu aprēķinu jeb tāmi par plānotajiem pakalpojumiem, ar kuru pacients tiek iepazīstināts pirms iestāšanās stacionārā.

Slimnīca sadarbojas ar parādu piedzinēju pakalpojumu sniedzēju, kas strādā ar debitoriem. Šīs sadarbības efektivitāte ir atkarīga no slimnīcas sniegto datu operativitātes, precizitātes un ieguldītajiem cilvēkresursiem, stāstīja Sīle.

Jau ziņots, ka kopējais pacientu parāds Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai ir sasniedzis 4,5 miljonus eiro, pastāstīja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!