No valsts organizētā un apmaksātā krūts dziedzera un dzemdes kakla ļaundabīgo audzēju savlaicīgas atklāšanas programmas laikā uz mamogrāfijas izmeklējumiem aicinātajām 90 207 sievietēm un uz dzemdes kakla vēža profilaktiskajām pārbaudēm aicinātajām 208 359 sievietēm uz pārbaudēm ieradušās attiecīgi 19 088 un 27 458 sievietes, informēja Veselības norēķinu centra pārstāvis Toms Noviks.

No 19 088 izmeklētajām personām uz krūts vēzi 229 sievietēm ir aizdomas par ļaundabīgo veidojumu, bet vēža šūnas ir atklātas 22 sievietēm. Savukārt no 27 458 izmeklētajām personām uz dzemdes kakla vēzi 671 sievietei nepieciešami tālāki izmeklējumi diagnozes precizēšanai.

Tāpat šobrīd Veselības norēķinu centrs veic iepirkuma procedūru uzaicinājuma vēstuļu sagatavošanai un centralizētai izsūtīšanai uz vēža skrīninga izmeklējumiem 2010.gadam. Pēc procedūras noslēgšanas arī tiks uzsākta uzaicinājumu vēstuļu izsūtīšana, skaidro Noviks.

Jau šobrīd zināms, ka 2010.gadā tiek plānots kopumā izsūtīt 483 267 uzaicinājumu vēstules, lai aicinātu sievietes veikt dzemdes kakla vēža un mamogrāfijas izmeklējumus.

Kā ziņots, saskaņā ar valsts organizēto un finansēto krūts dziedzera un dzemdes kakla ļaundabīgo audzēju savlaicīgas atklāšanas programmu katru mēnesi pēc noteiktas shēmas tiek izsūtītas uzaicinājuma vēstules sievietēm, lai reizi trijos gados katrai Latvijas sievietei vecumā no 25 līdz 70 gadiem, ja viņa to vēlēsies, būtu iespēja veikt dzemdes kakla vēža izmeklējumu, un reizi divos gados vecumā no 50 līdz 69 gadiem būtu iespēja veikt mamogrāfijas izmeklējumu.

Vēstules tiek sūtītas attiecīgā vecuma sievietēm pēc dzimšanas dienas datuma, tātad vēstuli sieviete saņem divu līdz trīs mēnešu laikā pēc dzimšanas dienas. VNC iesaka izmeklējumu veikt trīs mēnešu laikā no vēstules saņemšanas dienas, bet sievietes to var veikt arī pēc ilgāka laika. Dzemdes kakla vēža skrīningtesta citoloģisko izmeklējumu iespējams veikt trīs gadu laikā līdz nākamās uzaicinājuma vēstules saņemšanai. Mamogrāfijas izmeklējumu var veikt divu gadu laikā.

Uzaicinājuma vēstule garantē pakalpojuma samaksu no valsts budžeta līdzekļiem, kas nozīmē, ka izmeklējumi un ginekologa apmeklējums ir bez maksas. Tādēļ, dodoties uz izmeklējumu, jāņem līdzi vēstulei pievienotā skrīningtestēšanas karte un pati vēstule, kas ir nosūtījums šo izmeklējumu veikšanai.

Savukārt, ja sieviete dzemdes kakla citoloģisko uztriepes paņemšanu vēža savlaicīgas atklāšanas programmā veiks pie ginekologa, kurš nav līgumattiecībās ar aģentūru, tad no valsts budžeta līdzekļiem tiks apmaksāta citoloģijas materiāla testēšana laboratorijā, bet par uztriepes ņemšanu un vizīti pie privātā ginekologa sieviete maksās pati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!