Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2008.gadā uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs aizbraukuši 6388 Latvijas iedzīvotāji, kas ir par 57% vairāk nekā 2007.gadā, kad uz dzīvi ārvalstīs pārcēlās 4183 cilvēki.
Šī gada pirmajos divos mēnešos no Latvijas uz ārvalstīm aizbraukuši 720 Latvijas iedzīvotāji, kas ir mazāk nekā 2008.gada pirmajos divos mēnešos uz ārzemēm devās 903 cilvēki.

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas dati liecina, ka šajā mācību gadā Latvijas izglītības iestādēs mācās 2855 bērni, kuru vecāki ir devušies uz ārzemēm. Pirmsskolas vecumā ir reģistrēts 61 šāds bērns.

Neraugoties uz Centrālās statistikas pārvaldes sniegto informāciju, jau ziņots, ka bāriņtiesas sākušas izjust jaunu iedzīvotāju emigrācijas vilni, spriežot pēc vecāku skaita, kas prasa bāriņtiesu akceptu, pilnvarojot citas personas atbildēt par saviem bērniem vecāku prombūtnes laikā.

Pašreizējā likumdošana paredz, ka vecākiem šāda pilnvarota persona ir jāatstāj, ja tie dodas uz ārvalstīm ilgāk par trīs mēnešiem.

Piemēram, Valmieras bāriņtiesa šogad izsniegusi septiņas šādas pilnvaras, vienlaikus lēšot, ka reālais izbraukušo vecāku skaits varētu būt lielāks. Kopējo bāriņtiesu izsniegto pilnvaru skaitu aģentūrai LETA gan neizdevās noskaidrot, jo Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrija bāriņtiesu datus centralizēti neapkopo.

Savukārt Valmieras rajona izglītības pārvalde ziņo, ka kopš pagājušā gada septembra mācības rajona skolās pārtraukuši 19 bērni vecumā no pieciem līdz 18 gadiem, no kuriem 16 bērni uz ārzemēm aizbraukuši 2009.gada laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!