Foto: DELFI

Ja būtu iespēja izvēlēties starp diviem līdzvērtīgiem darba piedāvājumiem, gados jaunāki cilvēki karjeras vārdā būtu gatavi pieciest stresu un nestabilitāti darba vietā, par "DNB Latvijas barometrs" pētījumu informēja "DNB bankas" sabiedrisko attiecību vadītāja Teika Lapsa.

Aptaujātie vecumā līdz 34 gadiem daudz biežāk nekā citu vecuma grupu respondenti dotu priekšroku darbam ar labākām karjeras iespējām, kaut arī tas vienlaikus nozīmētu saspringtu un grūti prognozējamu darba vidi. Savukārt cilvēki, kuri vecāki par 35 gadiem, dotu priekšroku stabilitātei, pat ja tādēļ nāktos upurēt izaugsmes iespējas.

Turklāt jaunieši vecumā līdz 24 gadiem daudz biežāk nekā citu vecuma grupu respondenti drīzāk izvēlētos darba piedāvājumu, kurā tiek solīta zemāka fiksētā alga, bet nodrošināti citi bonusi, piemēram, apmaksātas telefonsarunas, dienesta automašīna, veselības apdrošināšana. Tikmēr respondenti, kuri vecāki par 35 gadiem, nepieciešamības gadījumā izdarītu izvēli par labu lielākai un regulārai algai bez prēmijām vai citiem bonusiem.

Analizējot pētījuma respondentu atbildes atkarībā no viņu izglītības līmeņa, iedzīvotāji ar augstāku izglītības līmeni biežāk izvēlētos darbu ar labākām karjeras iespējām, bet saspringtu un grūti prognozējamu darba vidi. Tai pašā laikā respondenti ar augstāko izglītību retāk nekā aptaujātie ar vidējo vai vidējo speciālo izglītību norādījuši, ka dotu priekšroku darbam, kur, iespējams, ir zemāka alga, bet lielākas iespējas saņemt bonusus un prēmijas atkarībā no izaugsmes, sasniegtajiem rezultātiem un citiem būtiskiem panākumiem.

"DNB Latvijas barometrs" ir ikmēneša socioloģisks pētījums valstī, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgā jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!