46% Latvijas iedzīvotāju visvairāk uzticas Latvijas banku un dažādu ekonomikas ekspertu paustajam viedoklim, liecina mediju aģentūras "OMG Latvia" veiktais pētījums.
Iedzīvotāju uzticību ekonomikas turbulences apstākļos bauda arī masu mediji - televīzijai uzticas 31%, interneta portāliem un blogiem - 21%, kā arī starptautiskiem laikrakstiem - 20% aptaujāto.

Sievietes vairāk uzticas dažādu ekspertu prognozēm un vērtējumam, savukārt vīrieši vairāk tic Latvijas banku izteiktajām ekonomikas prognozēm.

Pētījuma dati parāda, ka no Latvijas komercbankām iedzīvotāji visvairāk uzticas "Swedbank" - 27%, kas ir gandrīz trīs reizes vairāk nekā "SEB" un "Parex bankai", kā arī vairāk nekā interneta portāliem un blogiem, kam uzticas 21% aptaujāto.

Kredītreitingu aģentūrām, piemēram, "Moody's", "Fitch" vai "A&P's", uzticas 20% aptaujāto.

"Pārsteidz iedzīvotāju uzticēšanās personiskajam viedoklim - dažādiem ekspertiem un īpaši interneta portāliem un blogiem," norāda sociālantropologs Roberts Ķīlis.

Pētījums parāda, ka dažādu uzņēmumu, amatpersonu un organizāciju vērtējumiem un viedokļiem par ekonomisko situāciju valstī visvairāk uzticas 15-19 gadus veci jaunieši, kas, iespējams, skaidrojams ar mazāku pieredzi un optimistiskāku skatu uz sociālpolitiskajiem procesiem.

72% Latvijas reģionu iedzīvotāju uzticas Latvijas banku izteiktajām prognozēm par ekonomisko situāciju, savukārt Rīgā un citās pilsētās dzīvojošie visvairāk uzticas dažādu ekonomikas ekspertu, piemēram, Raitas Karnītes, Alfa Vanaga un Andra Strazda, izteiktajām prognozēm.

Pētījumā secināts, ka 54% Latvijas reģionu iedzīvotāju uzticas televīzijai, kamēr 59% pilsētās dzīvojošo kopumā vairāk uzticas ekonomistu prognozēm.

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem 65% Latvijas iedzīvotāju vislielāko uztraukumu pašlaik sagādā naudas trūkums, augstais inflācijas līmenis un ekonomiskā situācija valstī.

Savukārt problēmas privātajā dzīvē uztrauc tikai 26% aptaujāto iedzīvotāju. 21% Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka viņus pašlaik visvairāk uztrauc laika trūkums sev un ģimenei.

Sievietes vairāk nekā vīriešus uztrauc bezdarbs - attiecīgi 30% un 19% vīriešu. Naudas trūkums uztrauc 69% sieviešu un 56% vīriešu.

Savukārt vīrieši salīdzinājumā ar sievietēm vairāk raizējas par parādu atdošanu - šis jautājums uztrauc 31% vīriešu un 27% sieviešu. Problēmas privātajā dzīvē uztrauc 33% vīriešu un 22% sieviešu.

"Iedzīvotājus ievērojami vairāk uztrauc ekonomiskas dabas jautājumi, klasiskās vērtības, ģimeni un personīgās problēmas atstājot otrajā plānā. Lielāku satraukuma līmeni izrāda jaunieši, savukārt 20-29 gadus vecie ir vislielākie optimisti - viņu satraukuma līmenis par dažādām dzīves jomām salīdzinājumā ar citām vecuma grupām ir vismazākais," norāda "OMG Latvia" pētījumu direktors Aivars Avotiņš.

Kopējā iedzīvotāju neuzticība valsts pārvaldes ekonomikas prognozēm lielā mērā nosaka arī zemo uzticības līmeni Ekonomikas un Finanšu ministrijai, kā arī Ministru prezidentam Ivaram Godmanim (LPP/LC).

Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka neuzticas Ministru prezidenta Godmaņa izteiktajām prognozēm par Latvijas ekonomisko situāciju, turpretī savu uzticību viņa spriedumiem pauduši tikai 9% respondentu.

Vidēji 50% iedzīvotāju neuzticas Ekonomikas un Finanšu ministrijas prognozēm un vērtējumiem par Latvijas ekonomisko situāciju. Savu uzticību ministriju vērtējumiem un prognozēm pauduši tikai 10% iedzīvotāju.

"Snapshot" pētījums ir "online" interneta pētījums dažādu tirgus analīžu un kampaņu izpētes veikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!