Lai gan Darba likums aizliedz diskrimināciju pēc personas dzimuma, liela daļa uzņēmēju vadošiem amatiem biežāk būtu gatavi izvēlēties vīriešus, sievietēm atvēlot sekretāru un apkopēju darbu, liecina Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas izpētes centru SKDS veiktais pētījums.
Uzņēmējiem aptaujā tika vaicāts, kāda būtu rīcība, ja uz vienu amatu pieteiktos vīrietis un sieviete, kuriem būtu vienāda kvalifikācija un līdzvērtīga pieredze.

Izvēloties atbilstošāko kandidātu vadošam amatam, 21,2% uzņēmēju priekšroku dotu vīrietiem, bet 8,6% - sievietei. 60% uzskata, ka šādā gadījumā pretendenta dzimumam nebūtu nozīmes.

Arī speciālistu amatam biežāk tiktu izvēlēti vīrieši - tiem priekšroku dotu 18,1% uzņēmēju, kamēr sievietes šādā postenī labprātāk redzētu 8,7%. Vienlaikus 63,3% uzskata, ka dzimumam nebūtu nozīmes.

Tāpat vīriešiem būtu priekšroka uz tehniskā personāla amatiem. 57% uzņēmēju par tehniskajiem darbiniekiem izvēlētos vīriešus, 2,5% - sievietes, bet 32% darbinieku izvēlē dzimumu vērā neņemtu.

Savukārt sekretāra amatā uzņēmēji vēlas redzēt sievietes - 65,9%. 1,2% šim postenim izvēlētos vīrieti, bet 27,1% uzskata, ka šādā gadījumā pretendenta dzimumam nebūtu nozīmes.

Par sievietēm piemērotu tiek uzskatīts arī palīgpersonāla, piemēram, apkopējas darbs. 32,5% uzņēmēju, izvēloties šādus speciālistus, priekšroku dotu sievietei, bet 2,6% - vīrietim. 56,7% uzņēmēju darbinieka dzimums nebūtu svarīgs.

Pētījumā izmantots 701 uzņēmuma viedoklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!