Apstiprinājušās speciālistu bažas, ka Latvijā ir liels cilvēku īpatsvars ar lieku ķermeņa masu, šādu secinājumi izriet no februārī veiktā Veselības veicināšanas valsts aģentūras (VVVA) un Veselības ministrijas pētījuma "Izmēri savu veselību" rezultātiem.
Pētījuma laikā vairāk nekā simts Latvijas darba kolektīvos tika veikta vidukļa mērīšanas akcija. Vidukļa apkārtmērs tika noteikts gandrīz pieciem tūkstošiem cilvēku ar atšķirīgu fiziskās piepūles intensitāti, informēja VVVA Sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja Baiba Auzāne.

Mērījumi rādot, ka ķermeņa liekā masa un vidukļa apkārtmērs pieaug, palielinoties iedzīvotāju vecumam. Ķermeņa liekā masa izraisa vielmaiņas, asinsrites sistēmas slimību, kaulu un locītavu slimību, un ļaundabīgo audzēju attīstību.

"Šo un daudzu citu slimību profilakse ir jāsāk ar fiziskām aktivitātēm un veselīgu uzturu, kas visa mūža garumā palīdz uzturēt optimālu ķermeņa masu un veicina veselības saglabāšanu," norāda VVVA Stratēģiskā departamenta Galvenā speciāliste zinātniskajā darbā Birtua Velika.

Pētījuma rezultātu apkopojums tiks publiskots 27.martā.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības (ES) statistikas biroja "Eurostat" pētījumā tika konstatēts, ka Latvijā ir Baltijas valstīs lielākais aptaukojušos sieviešu īpatsvars. "Eurostat" pētījuma rezultātus noteica pēc iedzīvotāju ķermeņa masas indeksa (ĶMI).

Pētījumā noskaidrots, ka Latvijā vecumā virs 15 gadiem aptaukojušies ir 19% sieviešu, un tas ir ceturtais augstākais rādītājs ES valstīs kopumā. Savukārt liekais svars Latvijā ir 27,3% sieviešu.

Atbilstoši ekspertu viedoklim sievietēm ir liekais svars, ja viņu ĶMI pārsniedz 27,3 punktus, bet vīriešiem liekā svara robeža ir 27,8 punkti. Savukārt aptaukošanās sākas, ja cilvēka ĶMI pārsniedz vidēji 30 punktu.

"Eurostat" secināja, ka Latvija var lepoties ar ES dalībvalstīs mazāko tuklu vīriešu skaitu, jo šeit liekais svars ir 32,5% vīriešu, bet aptaukošanās apdraud 11,5% Latvijas vīriešu veselību. Arī abās pārējās Baltijas valstīs vīriešu ar lieko svaru ir krietni vairāk nekā Latvijā - Igaunijā šis rādītājs ir 33,4%, bet Lietuvā - 41,1%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!