Svētdien Latvijā tiek svinēta Mātes diena, ko parasti atzīmē maija otrajā svētdienā.

Pirmo reizi Mātes diena maija otrajā svētdienā tika svinēta 1908. gadā Amerikā, kad svētdienas skolas skolotāja Anna Rīsa Džārvisa no Rietumvirdžīnijas, godinot savu māti, rīkoja baznīcu dievkalpojumus.

Mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūras "TNS Latvia" veiktais pētījums liecina, ka lielākā daļa jeb 86% Latvijas iedzīvotāju svin Mātes dienu.

Vairāk nekā puse jeb 54% Latvijas iedzīvotāju Mātes dienu uzskata par ļoti nozīmīgu dienu, kuru svin vienmēr, savukārt 32% iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 59 gadiem to uzskata par maznozīmīgu dienu, ko reizēm svin.

Kopumā 86% Latvijas iedzīvotāju Mātes dienu atzīst par svinamu dienu un to svin, savukārt vairāk nekā desmitā daļa jeb 13% iedzīvotāju Mātes dienu nesvin.

Salīdzinoši biežāk Mātes dienu par nozīmīgu uzskata iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 24 gadiem, latvieši, studenti, skolnieki, laucinieki, kā arī Pierīgas un Latgales iedzīvotāji. Savukārt starp tiem, kas nesvin Mātes dienu, biežāk ir iedzīvotāji vecumā no 45 līdz 59 gadiem, iedzīvotāji ar vidējo speciālo izglītību, kā arī tie, kas dzīvo vieni paši vai divatā.

Visbiežāk Latvijas iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 59 gadiem, kuri svin Mātes dienu, šajā dienā apsveic mammas vai arī saņem sveicienus no bērniem - attiecīgi 40% iedzīvotāju.

Piektā daļa jeb 22% iedzīvotāju Mātes dienā dāvina vai saņem ziedus, kā arī 16% iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 59 gadiem pavada šo dienu kopā ar ģimeni. Tāpat 13% respondentu Mātes dienā dodas ciemos vai arī uzņem ciemiņus, bet svētku galdu šajā dienā klāj 12% aptaujāto. Savukārt pasākumus ārpus mājām Mātes dienā apmeklē 6% Latvijas iedzīvotāju.

"TNS Latvia" iekšējo projektu vadītāja Dace Zolberga informēja, ka savas mammas Mātes dienā biežāk apsveic iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 24 gadiem, iedzīvotāji ar vidējo izglītību, pašnodarbinātie, skolēni un studenti, kā arī latgalieši. Savukārt svētku mielastu biežāk gatavo sievietes, iedzīvotāji vecumā no 45 līdz 59 gadiem, iedzīvotāji ar personīgajiem ienākumiem no 101 līdz 150 latiem mēnesī, kā arī vidzemnieki un kurzemnieki.

Aptauju mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūra "TNS Latvia" veica laikā no šā gada 20. aprīļa līdz 27. aprīlim, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 1500 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 15 līdz 59 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!