Foto: LETA
Priekšlikums grozījumiem pašvaldību deputāta statusa likumā par aizliegumu par smagiem un sevišķi smagiem noziegumiem apsūdzētiem deputātiem piedalīties pašvaldību darbā vērtējams piesardzīgi, taču nav uzskatāms par priekšvēlēšanu triku, portālam "Delfi" sacīja politikas pētniecības centra "Providus" pētnieks Valts Kalniņš.

Viņš pauda pārliecību, ka šī likumdošanas iecere, viņaprāt, nav saistāma ar drīzajām pašvaldību vēlēšanām.

"Lai kādi arī nebūtu šīs ieceres motīvi, tā vērtējama pozitīvi, bet piesardzīgi. Tomēr ilgstošu nespēju iztiesāt krimināllietu nevajadzētu kompensēt ar šādiem grozījumiem. Mērķim vajadzētu būt krimināllietu iztiesāšana saprātīgā laikā," vērtēja Kalniņš.

Viņš gan atzina, ka šī iecere varētu būt saistāma ar "zināmu konstitucionālu problēmu" situācijās, kad būtu jāvērtē, vai ir iespējams apturēt ievēlētas amatpersonas statusu tādēļ, ka pret viņu ir sākta kriminālvajāšana, taču viņš vēl nav notiesāts.

Saeimas darba grupa otrdien nolēma virzīt skatīšanai atbildīgajā parlamenta komisijā priekšlikumu grozījumiem pašvaldību deputāta statusa likumā, kas aizliegtu par smagiem un sevišķi smagiem noziegumiem apsūdzētiem deputātiem piedalīties pašvaldību darbā, portālam "Delfi" pavēstīja darba grupas deputāte Lolita Čigāne (V).

Paredzēts, ka šo priekšlikumu atbildīgajā Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā varētu skatīt jau nākamnedēļ. Latvijas Lielo pilsētu asociācijas vadītāja vietnieks Māris Kučinskis gan atzina, ka vienošanās par vienu likumprojekta variantu pirms nodošanas komisijā tā arī nav izdevies panākt, un diskusijas nu pārceltas uz komisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!