Foto: LETA

Latvijā pieaug vakcinācijas pretinieku un Covid-19 noliedzēju aktivitātes, konstatējis Valsts drošības dienests (VDD). Daži viedokļu līderi sociālajos medijos veido domubiedru grupas, kurās strauji vairojas arī dažādas pret potēšanos noskaņotas kopienas. Tās "uzdarbojas" ne tikai tiešsaistē, bet arī, piemēram, daudzdzīvokļu māju kāpņutelpās pie ziņojumu dēļiem izplata aicinājumus nepotēties, piektdien, 23. jūlijā, vēstīja Latvijas Radio.

Alūksnes daudzdzīvokļu māju kāpņutelpās pie ziņojumu dēļiem, pastkastītēs un uz palodzēm izliktas skrejlapas ar aicinājumiem nevakcinēties. Vienā no skrejlapā redzams attēls ar karātavām, kurās rindā pakārti vairāk nekā desmit cilvēku. Virsraksts krievu valodā vēsta, ka "viņi gribēja vakcinēt visus cilvēkus". Zem attēla teikts, ka tas ir iznākums tiesai 1947. gada 20. augustā, kad Nirnbergā dakterus pakāra par eksperimentiem ar cilvēkiem.

Šeit jānorāda, ka Covid-19 vakcīnas nav eksperimentālas. Šobrīd lietošanai Eiropas Savienībā ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 – "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" jeb "Janssen". Lai šīs vakcīnas varētu lietot, ir nepieciešams veikt vakcīnas reģistrāciju, kas nav iespējama bez klīniskajiem pētījumiem vairākās fāzēs, par ko sīkāk var lasīt šeit.

Skrejlapas ar aicinājumu nevakcinēties izliktas daudzviet Alūksnē, radio atzina laikraksta "Alūksnes un Malienas Ziņas" galvenā redaktore Līga Vīksna. "Publiski ielās karš pārnestā nozīmē noteikti nav sācies, bet šīs lapas bija daudzās pilsētas daudzdzīvokļu māju kāpņutelpās. To saturs ir slikts tulkojums latviešu valodā ar gramatiskām kļūdām. Tās ir krāsainas, un papīra kvalitāte nav slikta. Tātad var teikt, ka kāds ir ieguldījis [līdzekļus], lai šādus materiālus sadrukātu," teica Vīksna.

Lai arī vietējie iedzīvotāji ziņojuši par skrejlapām policijai, likumsargi neesot bijuši ieinteresēti šai lietai pievērsties. "Sākotnējā atbilde bija, ka pasta kastēs izplatot dažādas reklāmas. Vieni aicinot vakcinēties, citi – sakot, ka ne. Tādas ieinteresētības nebija," Latvijas Radio skaidroja Vīksna.

Pēcāk gan Valsts policija (VP) sāka resorisko pārbaudi, radio atzina Vidzemes reģiona pārvaldes pārstāve Zane Vaskāne. "Pastkastēs un kāpņutelpās parādījušies aģitējoši materiāli pret Covid-19 vakcināciju. Tiek skaidroti visi notikušā apstākļi," teica VP pārstāve.

Identiskas skrejlapas vēlāk parādījušās arī citā Latvijas pilsētā, un VP aicina par tādiem gadījumiem ziņot.

VDD rakstiskā komentārā Latvijas Radio atklāja, ka dienests ir identificējis atsevišķus Covid-19 noliedzēju un vakcinācijas pretinieku aicinājumus uz prettiesiskām aktivitātēm, tostarp vardarbību.

"Daļā gadījumu veiktas arī pārrunas ar iesaistītajām personām. Aicinām iedzīvotājus nepakļauties provokācijām un neiesaistīties prettiesiskās aktivitātēs. Tāpat, ņemot vērā ar Covid-19 saistīto viltus ziņu izplatību informatīvajā telpā, atgādinām par nepieciešamību kritiski izvērtēt sociālajos tīklos publicēto informāciju, pirms to izplatīt tālāk, un izvēlēties pārbaudītus un uzticamus informācijas avotus," radio rakstīja VDD.

Kā vēstīja VDD, atsevišķu dezinformācijas un viltus ziņu izplatītāju publicētajā saturā ir konstatēta Krievijas informatīvās telpas ietekme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!