Foto: PantherMedia/Scanpix
Pagājušajā nedēļā aizvien vairāk turpināja pieaugt saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām, novembrī arī pieauga saslimstība ar zarnu infekciju norovīrusu, Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) epidemiologu apkopotie monitoringa dati.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu (47.nedēļā – 1257 uz 100000 iedzīvotājiem), saslimstība ar elpceļu infekcijām pieaugusi par 1,7%, sasniedzot vidēji 1278 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju.

LIC Infekcijas slimību epidemioloģiskās un imunizācijas nodaļas vadītāja Irina Lucenko informē, ka saslimstība ar akūtām elpceļu infekciju pieaugusi Daugavpilī (1299 gadījumi), Gulbenē (975), Jelgavā (1334), Valmierā (1008) un nedaudz arī Rīgā (1647).

Lucenko norāda, ka ambulatorajās monitoringa iestādēs 48.nedēļā pacienti ar gripas klīniskiem simptomiem nebija vērsušies. Arī par hospitalizētiem pacientiem ar aizdomām par gripu no slimnīcām netika ziņots.

Pagājušajā nedēļā reģistrēts trihinelozes uzliesmojums Aizputes novadā. Tur saslimuši deviņi cilvēki. Inficēšanās ar trihinelozi saistīta ar nepārbaudītas medījumu gaļas lietošanu uzturā.

LIC epidemiologi arī informē, ka valstī šā gada vienpadsmit mēnešos 1425 slimniekiem, tai skaitā 966 bērniem, konstatēta norovīrusu infekcija. Novembra pirmajā pusē Mikrobioloģijas laboratorijā virusoloģiski pārbaudīti 166 slimnieki ar zarnu infekcijas slimību simptomiem, no tiem - 70 saslimušajiem jeb 42% konstatēta norovīrusa klātbūtne.

Salīdzinājumā ar oktobri, kad ar norovīrusu infekciju tika reģistrēti 122 gadījumi, novembrī saslimšanas gadījumu skaits pieauga – ar norovīrusu infekciju saslima 215 cilvēku, tai skaitā 151 bērns.

Lucenko skaidro, ka norovīrusu infekcija jeb "ziemas vemšanas slimība", ir akūta vīrusu infekcijas slimība. Slimībai raksturīga caureja, spontāna vemšana, sāpes vēderā, neliela ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, slikta dūša. 70% gadījumos slimība sākas ar vemšanu (biežāk bērniem), bet pieaugušajiem – caureja. Inkubācijas periods ir no 10-12 stundām līdz 4 dienām. Parasti inficēšanās pirmās pazīmes parādās 24 – 48 stundu laikā pēc inficēšanās, taču šis laiks var būt arī īsāks".

Slimība ilgst 2 līdz 3 dienas. Slimība sevišķi bīstama ir zīdaiņiem, maziem bērniem, cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu izteiktās dehidratācijas dēļ.

Infekcijas avots ir slims cilvēks, un slimība ir ļoti lipīga. Visbiežāk norovīruss izplatās tieša kontakta ceļā, vai ar piesārņotu koplietošanas priekšmetu starpniecību. Nereti inficēšanās notiek, lietojot uzturā ūdeni vai pārtiku, kuru gatavošanas laikā piesārņojis slims cilvēks. Nav izslēgta vīrusa izplatīšana pa gaisu ar mikroskopiskām siekalu daļiņām tuvā kontaktā. Imunitāte pret norovīrusu nav ilgstoša un iespējama atkārtota inficēšanās.

LIC speciālisti atgādina, lai pasargātu sevi no norovīrusu infekcijas un mazinātu infekcijas izplatīšanos, ļoti svarīgi ievērot personīgo higiēnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!