Latvijas kandidāts Eiropas enerģētikas komisāra amatam Andris Piebalgs uzskata, ka Eiropas Parlaments (EP) apstiprinās Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žozē Manuela Barrozu piedāvāto jauno EK modeli.
Sarunā Piebalgs tomēr uzsvēra, ka ne par ko nevar būt drošs, jo viņš bijis pārliecināts, ka EP atbalstu gūs arī pirmais Barrozu piedāvātais EK modelis. Kā ziņots, jaunajā EK modelī ir veiktas trīs izmaiņas - iepriekšējo Latvijas komisāra amata kandidāti Ingrīdu Ūdri (ZZS) ir nomainījis Piebalgs, Ungārijas izvirzītais Lāslo Kovāčs tagad pretendē uz nodokļu komisāra amatu, bet Roko Butiljoni kā tieslietu komisāra amata kandidātu aizstāj līdzšinējais Itālijas ārlietu ministrs Franko Fratīni.

Runājot par Eiropas Savienībai (ES) būtiskākajiem jautājumiem enerģētikas jomā, Piebalgs uzsvēra trīs galvenos uzdevumus - ir jānodrošina enerģētikas resursu piegāžu drošība, rūpējoties par ES rūpniecības konkurētspēju, ir jāveicina enerģētikas tirgus liberalizācija, kā arī enerģijas ražošanā ir jādomā par ekoloģiju un balansu ar vidi.

Piebalgs uzskata, ka pirmais no šiem jautājumiem - par energoresursu piegāžu drošumu - ir smagākais, jo tajā sastopas daudz dažādu interešu. Šajā jomā ir jādomā, piemēram, par atjaunojamo energoresursu izmantošanas veicināšanu un energoresursu taupīšanu.

Pēc Piebalga vārdiem, ne mazāk būtiski ir arī jautājumi par enerģētikas tirgu, kur īpaši ir jādomā par iespējām stimulēt konkurenci gāzes un elektrības tirgos. Savukārt ekoloģijas jomā būtiskākie ir jautājumi par CO2 izmešu samazināšanu un kodolenerģijas drošību.

Eiropas komisāra amata kandidāts atzina, ka arī Latvijai visi šie jautājumi ir būtiski - īpaši jautājums par gāzes un elektrības tirgus liberalizēšanu un energoresursu piegāžu drošību, jo Latvijai nav pašai savu resursu.

Jautāts, vai arī viņam enerģētikas komisāra amats šķiet būtiskāks par nodokļu sfēras pārraudzīšanu, Piebalgs uzsvēra, ka viennozīmīgu atbildi nav iespējams sniegt, taču subjektīvi viņam pievilcīgāka liekoties tieši enerģētikas sfēra. Turklāt enerģētikas jautājumi cilvēkiem varētu būt labāk saprotami, tāpēc enerģētikas komisāra postenis Latvijā varētu tikt novērtēts augstāk.

Runājot par turpmākajiem darba plāniem, Piebalgs uzsvēra, ka viņš jau ir sācis un viņam vēl priekšā stāv nopietns darbs ar ES dokumentiem enerģētikas jomā. Lai labāk iepazītu nozari un pilnveidotu savu kompetenci, Piebalgs arī sadarbosies ar EK par enerģētikas jomu atbildīgajiem dienestiem.

Tāpat Eiropas komisāra amata kandidāts plāno atkārtoti tikties ar EP deputātiem, īpaši ar atbildīgo komiteju pārstāvjiem, lai meklētu kontaktus ar viņiem un mēģinātu rast pārliecinošu atbalstu savai kandidatūrai.

Jautāts, kādi bija galvenie iemesli, kāpēc kritiku par nekompetenci izpelnījās iepriekšējais enerģētikas komisāra amata kandidāts Kovāčs, Piebalgs teicās, ka vēl neesot ar viņa atbildēm EP deputātiem detalizēti iepazinies, tāpēc viņam par to esot grūti spriest, taču viņš noteikti Kovāča atbildes analizēšot, lai spētu labāk sagatavoties iztaujāšanai EP.

Kā ziņots, Eiropas enerģētikas komisāra amata kandidāta Piebalga un tieslietu komisāra amata kandidāta Fratīni noklausīšanās EP komitejās notiks 15.novembrī un 16.novembrī, bet parlamenta balsojums par jaunā EK modeļa apstiprināšanu ir plānots 18.novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!