Vairāki Tautas partijas (TP) parlamentārieši Saeimas prezidijā ir iesnieguši Valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru un teātru mākslinieku izdienas pensiju likuma projektu, kurā piedāvā noteikt mākslinieku tiesības uz izdienas pensiju.
Likumprojektā piedāvāts noteikt, ka tiesības uz pilnu izdienas pensiju būs baleta māksliniekiem, kuri nostrādājuši 18 gadus, operas solistiem, orķestru solistiem, orķestru instrumentu grupu koncertmeistariem - pēc 20 gadu darba, koru māksliniekiem, orķestru māksliniekiem un leļļu teātru aktieriem - pēc 25 gadu darba, teātru aktieriem - pēc nostrādātiem 30 gadiem.

Paralēli mākslinieki, ja tie vismaz pēdējos desmit gadus ir strādājuši atbilstošajā specialitātē, varētu pretendēt uz nepilnu izdienas pensiju 80% apmērā, ja tie būs sasnieguši noteiktu vecumu: baleta mākslinieki - 38 gadu vecumu, teātru aktieri - 55 gadu vecumu, koru mākslinieki, orķestru mākslinieki un leļļu teātru aktieri - 50 gadu vecumu, operas solisti, orķestru solisti, orķestru instrumentu grupu koncertmeistari - 45 gadu vecumu.

Likumprojekta autori norāda, ka minēto profesiju darba specifika ir saistīta ar lielu fizisko, kā arī psihisko un nervu piepūli un atmiņas noslodzi, ātru reakciju pēkšņās situācijas. Ņemot vērā salīdzinoši zemo atalgojumu, kā arī darba specifiku, neesot iespējams saglabāt atbilstošu profesionālo līmeni līdz pensiju vecuma sasniegšanai, uzsvērts likumprojekta anotācijā.

Deputāti uzskata, ka tādējādi darbinieks ir sociāli neaizsargāts, jo vecums, veselības stāvoklis un izglītības specifika apgrūtina pārkvalificēšanos atbilstoši darba tirgus prasībām, tāpēc esot nepieciešams šis likums.

Izdienas pensiju paredzēts aprēķināt no vidējās mēneša darba samaksas savā specialitātē pēdējos piecos gados pirms atbrīvošanas no amata.

Šobrīd likumdošana neparedz izdienas pensijas māksliniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!