Augstākā tiesa šodien daļēji apmierināja autortiesību aģentūras AKKA/LAA prasību pret vairāku laikrakstu un žurnālu izdevēju SIA "Izdevniecības nams "Fenster"" ("Fenster") un nolēma piedzīt Ls 10 000 kompensāciju par aģentūras pārstāvētā fotogrāfa darbu izmantošanu.
AKKA/LAA tiesā cēla prasību fotogrāfa Moiseja Gleizera interesēs, lūdzot piedzīt Ls 35 453 atlīdzību un kompensāciju par viņa fotogrāfiju publicēšanu, nenorādot autora vārdu un nesaskaņojot publikācijas faktu.

Šodien tiesas sēdē AKKA/LAA par Ls 4335 samazināja prasīto summu un lūdza piedzīt no "Fenster" Ls 31 098. Summa samazināta, jo vairāk nekā 4000 latu atbildētājs ieskaitījis fotogrāfa rēķinā.

Rīgas apgabaltiesa pērnā gada 10.oktobrī prasību apmierināja daļēji, no "Fenster" par labu AKKA/LAA piedzenot 2000 latu. Par šo tiesas spriedumu apelācijas sūdzību iesniedza AKKA/LAA, norādot, ka tiesas noteiktās kompensācijas apjoms ir pārāk zems. "Fenster" tiesas spriedumu nepārsūdzēja, atzīstot to par pamatotu. Šodien pieņemtais Augstākās tiesas spriedums 30 dienu laikā kasācijas kārtībā pārsūdzams Senātā.

Kā ziņots, AKKA/LAA tiesā cēla prasību, lūdzot no izdevniecības nama piedzīt kompensāciju par 1999.gada laikā trijos "Fenster" izdevumos "7 sekretov", "Vesti" un "Vesti segodnja" publicētajām Gleizera fotogrāfijām. Sākotnēji AKKA/ LAA izdevējam bija piestādījusi pretenzijas, lūdzot atlīdzināt par kopumā 45 fotogrāfiju publicēšanu un šo fotogrāfiju pārveidojumu publicēšanu.

Prasītā summa - vairāk nekā 35 000 latu - ir maksa par aģentūras pārstāvēto autoru darbu izmantošanu pieckāršā apmērā, kas aprēķināta saskaņā ar AKKA/LAA apstiprināto tarifu.

Kā Rīgas apgabaltiesā skaidroja AKKA/LAA pārstāve Inese Kukaine, ja izdevniecības nams būtu samaksājis AKKA/LAA iepriekš piestādītajās pretenzijās prasīto atlīdzību, tiesas ceļā netiktu prasīts samaksāt krietni lielāko kompensāciju.

Tiesas sēdes laikā Rīgas apgabaltiesā "Fenster" daļēji atzina prasību, atzīstot arī, ka fotogrāfijas publicētas bez autora rakstiskas atļaujas un zem tām nebija norādīts autora vārds.

Tomēr, pēc "Fenster" domām, ar Gleizeru bijusi panākta mutiska vienošanās par viņa darbu izmantošanu, turklāt viņam piedāvāts darbs izdevniecības namā, ko fotogrāfs neesot pieņēmis. "Fenster" uzskata, ka ir samaksājis AKKA/LAA pretenzijās norādīto summu. Turklāt izdevniecības namam neesot saprotams, kādēļ prasība tiesā celta tikai 2001.gadā, lai gan fotogrāfijas publicētas 1999.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!