Kaut gan oficiāli netiek izpausts, par kādiem ciparu televīzijas ieviešanas līguma grozījumiem "Digitālajam Latvijas radio un televīzijas centram" (DLRTC) jāmēģina vienoties ar Lielbritānijā reģistrēto firmu "Kempmayer Media Limited" (KML), viens no tiem, visticamāk, paredz līguma iesaldēšanu līdz 1.novembrim, sestdien vēsta laikraksts "Diena".
Līguma iesaldēšana nozīmētu, ka valdība vēl divus mēnešus varētu spriest par iespējām atsvabināt projektam piesaistītās, desmitiem miljoniem latu vērtās mobilo sakaru operatora "Latvijas mobilais telefons" (LMT) kapitāla daļas.

"Latvijas Valsts radio un televīzijas centra" (LVRTC) padomes priekšsēdētāja Liene Priedīte-Kancēviča laikrakstam ne apstiprināja, ne noliedza, ka centra meitasuzņēmumam DLRTC uzdots uzsākt sarunas par līguma izpildes apturēšanu, taču uzsvērusi, ka padome devusi DLRTC uzdevumu vienoties par konkrētiem līguma grozījumiem. Tie gan netiek atklāti, jo līgums starp DLRTC un KML, kaut iepriekš pieejams katram interesentam, ir konfidenciāls.

Kā norāda "Diena", iesaldējot līgumu, valstij izdotos vismaz uz pāris mēnešiem izsprukt no draudošajām briesmām - patlaban līgums paredz 22,9 miljonus latu liela bankas galvojuma iesniegšanu KML līdz 1.septembrim. Tā kā DLRTC nav citu vērtīgu īpašumu, tam būtu jāieķīlā desmitiem miljonus latu vērtie 23% LMT daļu. Līgumu nemainot, KML ir tiesības no Latvijas puses pieprasīt arī gandrīz četru miljonu latu avansa maksājumu.

Laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA) izpētījis, ka KML un tās meitasfirma Latvijā SIA "Kempmayer Media Latvia" (KML) netieši ir saistītas ar skandalozu slavu apvīto mazo enerģētiku un ar vairākiem ietekmīgiem cilvēkiem.

Pārbaudot informāciju internetā, atklājās, ka abi īri - Sīmuss O’Līrijs un Kristofers Džiljams, kas tika uzdoti par KML pārstāvjiem, ir Īrijā reģistrētās firmas "Inhouse Technologies" tehniskie darbinieki. Spriežot pēc šīs firmas mājaslapas internetā, tā ir neliela firma ar 25 darbiniekiem, un tās galvenais nodarbošanās veids ir elektroģeneratoru pārdošana, tostarp vēja elektrostaciju apgāde ar tehnoloģijām, kā arī bezvadu tehnoloģiju pārdošana.

Izpētot KML amatpersonu biznesa sakarus, viegli var nonākt pie vēja enerģētikas arī Latvijā, norāda NRA.

Uzņēmuma reģistra (UR) dati liecina, ka KML reģistrēta šā gada janvārī, bet divus mēnešus vēlāk firmai nomainīta vadība - amatu atstājis Maikls Antonijs Flenegans un vietējais uzņēmējs Andrejs Zabeckis.

Izpētot Zabecka biznesa partnerus, atklājas saistība gan ar mazās enerģētikas projektu īpašniekiem, gan vairāku televīziju šefu Andreju Ēķi, gan "Latvijas Universitātes fonda" vadītāju un LNT padomes locekli Jāni Dzeni, kurš nesen tika atbrīvots no LVRTC padomes, gan "Parex Asset Management" padomes locekli Gati Kokinu.

Kokinu Lursoft dati fiksējuši arī kopā ar Andra Šķēles advokātu Jāni Lozi kā SIA "Mediju investīcijas" bijušo padomes locekli. Caur Lozi loks noslēdzas - UR dati liecina, ka advokātu veikt juridiskās darbības pilnvarojuši gan KML, gan Šķēlem piederošā nesen dibinātā firma "Digitālie mediji", raksta NRA.

Zabeckis ir rīkotājdirektors SIA "Maroka", kura netieši pieder Tautas partijas politiķiem Rihardam un Sarmītei Pīkiem, Ēķim un Kokinam.

Zabecka ir valdes loceklis AS "CRM Sistēmas", kuras īpašnieki ir Dzenis, Kokins, Ēķis un arī Valdis Rupmejs, kurš vienlaikus ir uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

Rupmejs ir arī rīkotājdirektors 11 firmās ar nosaukumu "Vēja parks", kurām bijušais premjers Šķēle, īslaicīgi ieņemot arī ekonomikas ministra amatu, izsniedza licences vēja elektrostaciju celtniecībai. Rupmejs ir valdes priekšsēdētājs arī Valmieras koģenerācijas stacijas cēlājai AS "Valmieras enerģija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!