Foto: AFP/Scanpix
Pastāv varbūtība pēc izmaiņām likumdošanā izīrēt Jūrmalas rezidenci, taču konkrēts lēmums par rezidences izmantošanu vēl nav pieņemts un tas tiks izdarīts tuvākajā laikā, sacīja Valsts prezidenta kancelejas vadītāja vietnieks Ēriks Ozols.

Valsts prezidents Andris Bērziņš ir nolēmis nedzīvot Jūrmalas rezidencē, jo ir nodrošināts ar dzīvokli Rīgā un māju laukos, informēja Bērziņa preses sekretāre Līga Krapāne.

Ozols norādīja, ka pašlaik rezidences izmantošanu ierobežo likumā par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu noteiktais, ka tā ir prezidenta vasaras rezidence, kā arī ēkas kā stratēģiski svarīga objekta statuss. Tāpat normatīvie akti paredz, ka, prezidentam atrodoties Latvijā, rezidencē ir jāplīvo prezidenta standartam.

Viņš teorētiski pieļāva, ka Saeimas atlaišanas gadījumā 23.jūlija referendumā Bērziņš varētu izmantot Satversmē paredzētās tiesības un Saeimas darba kārtībā iekļaut jautājumu par nepieciešamajām izmaiņām likumos.

Kā uzsvēra Krapāne, risinājums Jūrmalas rezidences lietā ir jāatrod visdrīzākajā laikā, lai samazinātu uzturēšanas izmaksas.

Jau ziņots, ka šodien Ozols atcēla slepenības statusu Jūrmalas rezidences atsevišķām telpām, kurās atrodas desmitiem tūkstošus latu vērtas mēbeles.

Ņemot vērā prezidenta rīcībā esošās dzīves vietas, viņam nav nepieciešama vēl viena dzīves vieta, kas turklāt atrodas ārpus Rīgas un nokļūšanai uz kuru ir jāpatērē arī darba dienai atvēlētais laiks. Bērziņš neizmantošot Jūrmalas rezidenci darba plānošanas un darba pienākumu veikšanas ērtības nolūkā.

Krapāne skaidroja, ka par Jūrmalas rezidences turpmāko izmantošanu lēmums tiks pieņemts tuvākajā laikā, izvērtējot tās uzturēšanai nepieciešamās izmaksas un citus ar to saistītos jautājumus.

Kā ziņots, 11.jūlijā Bērziņš pieļāva iespēju, ka varētu vispār atteikties no prezidentam pienākošās Jūrmalas rezidences izmantošanas. Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" prezidents sacīja, ka viņam esot "cilvēcīga sajūta, ka tur nedzīvošu".

Raidījumā viņš norādīja, ka dzīvošanai Jūrmalā neredzot jēgu, jo arī līdz šim oficiālas tikšanās šajā namā prezidentiem notikušas samērā maz un ērtāk, kaut no viesu viedokļa, tikšanās esot organizēt Rīgā.

"Arī visa šī braukšana man neliekas vajadzīga, labāk taupīt laiku un izdarīt šeit uz vietas," norādīja jaunais Valsts prezidents.

Jau ziņots, ka Krapāne iepriekš informēja, ka Bērziņš dzīvos dzīvoklī Rīgas centrā un savā lauku īpašumā "Kājiņas". Prezidents Rīgā dzīvos darba dienās, savukārt savā lauku īpašumā viņš uzturēsies brīvdienās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!