Piemērotu telpu trūkuma dēļ Krimināllikumā paredzētais soda mērs – arests plaši tiks piemērots tikai no 2010.gada 1.marta, nevis šā gada 1.marta, kā to sākotnēji paredzēja likums.
Saeima ceturtdien pieņēma pirmajā lasījumā, atzina par steidzamiem un pieņēma galīgajā lasījumā grozījumus likumā, kas paredz nepiemērot Krimināllikumā paredzēto soda mēru – arestu - līdz pat 2010.gada 1.martam.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija norāda, ka nepieciešami ļoti lieli valsts budžeta līdzekļi, lai iekārtotu izolētas un apsargājamas telpas aresta izciešanai Valsts policijas iestādēs, tādēļ Krimināllikumā paredzēto soda mēru – arestu līdz šā gada 1.martam nodrošināt nav iespējams.

Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietas neesot piemērotas personu ilgstošai turēšanai, turklāt tās neatbilstot Latvijas Sodu izpildes kodeksā aresta izpildes nodrošināšanai paredzētajām prasībām. Tās nosaka, ka aresta izpildes vietā jāiekārto izolētas telpas arestētajiem, nodrošinot atsevišķu izvietojumu vīriešiem un sievietēm, nepilngadīgajiem, kā arī personām, kuras agrāk izcietušas brīvības atņemšanas sodu.

Saskaņā ar Sodu izpildes kodeksu aresta izpildes vietā obligāti nepieciešams iekārtot karantīnas telpu, soda izolatoru, sporta laukumu, ēdamzāli, virtuvi, noliktavu, veļas mazgātavu, kā arī satikšanās telpu. Šo prasību nodrošināšanai pilnībā Valsts policijas iestādēs būtu nepieciešams pārbūvēt īslaicīgās aizturēšanas vietas, turklāt ar arestu notiesātās personas būtu jāapgādā ar apģērbu, veļu un jānodrošina ar atbilstošiem sadzīves apstākļiem, uzturu un valsts garantēto medicīnisko palīdzību.

Saskaņā ar Krimināllikumu arests ir personas īslaicīga piespiedu turēšana ieslodzījumā. Arestu var noteikt uz laiku no trim dienām līdz sešiem mēnešiem. Aizstājot naudas sodu ar arestu, to var noteikt uz laiku līdz vienam gadam.

Patlaban aizturētie, kuriem tiesa aizstājusi neizciesto sodu — piespiedu darbu vai naudas sodu - ar arestu, izcieš to daļēji slēgtā cietumā soda izciešanas režīma zemākajā pakāpē.

Atbildīgās institūcijas patlaban arī apsverot iespēju arestu svītrot no Krimināllikuma vai arī mainīt tā piemērošanas nosacījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!