Latvijas Universitātes (LU) un Latvijas Medicīnas akadēmijas (LMA) reorganizācijas komisija trešdien pieņēma izšķirošo lēmumu par abu augstskolu reorganizācijas plānu.
Par pamatu šim plānam ir ņemti LU Senātam izstrādātie priekšlikumi.

Līdz 31.janvārim abas augstskolas vēl var meklēt kompromisu strīdīgajos jautājumos.

Šajā datumā komisijas priekšsēdētājs Andrejs Rauhvargers plānu iesniegs izglītības un zinātnes ministram, kurš pēc tam to nodos saskaņošanai labklājības ministram, jo LMA ir Labklājības ministrijas pārraudzībā.

LMA rektors Jānis Vētra sacīja, ka tiem, kam būs jāpilda, sāksies brīnumi, kad vajadzēs plānu izpildīt. "Ir tādas likumīgas pretrunas un grūti prognozēt, ko ar to lēmumu darīs," vēstīja Vētra.

Galvenais, kas neapmierina LMA, ir iecere, ka LMA kā struktūra tiek likvidēta un tās docētāji kopā veido LU vadībā jaunu lielo funkcionālo vadību. "Iepriekšējo sistēmu grib nojaukt un veidot kaut ko jaunu un nesaprotamu," teica Vētra.

LMA rektoru neapmierina plānā iekļautā ideja, ka LMA ar savām rokām likvidē akadēmiju un paši uzraksta iesniegumu, ka vēlas strādāt LU.

Plāns neparedz, ka LMA pārstāvji ir iekļauti Senātā. Iekļūt LU Senātā varēs tikai tie, kas būs uzrakstījuši iesniegumu par vēlmi strādāt universitātē. "Un tikai tad var cerēt, ka kāds no mūsējiem tiks iekļauts jaunajā Senātā," klāstīja Vētra.

Latvijas Universitātes Senāta plāns paredz izveidot lielas funkcionālās vienības (LFV). Šajās LFV LMA akadēmiskās struktūrvienības atbilstoši to profilam pēc pievienošanas LU un abu augstskolu reorganizācijas tiek sadalītas divās daļās.

LMA sociālo zinātņu struktūrvienības tiek iekļautas Sociālo zinātņu LFV, bet LMA medicīnas un veselības zinātņu struktūrvienības tiek iekļautas LU Medicīnas un veselības zinātņu LFV.

Tādejādi LFV sastāvs ir šāds: Sociālo zinātņu nozaru grupā - LU Juridiskā, Ekonomikas un vadības, Sociālo zinātņu fakultātes, atbilstošā profila pētniecības institūti, centri un citas struktūrvienības, AML sociālo zinātņu struktūrvienības.

Humanitāro zinātņu nozaru grupā - LU Teoloģijas, Filoloģijas, Svešvalodu, Vēstures un filozofijas fakultātes, atbilstošā profila pētniecības institūti, centri un citas struktūrvienības.

Izglītības zinātņu nozaru grupā - LU Pedagoģijas un psiholoģijas fakultāte, atbilstošā profila pētniecības institūti, centri un citas struktūrvienības.

Dabaszinātņu un matemātikas nozaru grupā - LU Bioloģijas, Fizikas un matemātikas, Ģeogrāfijas un zemes zinātņu, Ķīmijas fakultātes, atbilstošā profila pētniecības institūti, centri un citas struktūrvienības.

Medicīnas un veselības zinātņu nozaru grupā - LU Medicīnas fakultāte, LMA Medicīnas, Zobārstniecības, Farmācijas, Māszinību, Rehabilitācijas un Sabiedrības veselības fakultātes uz vienādas līdztiesības pamatiem, LU un LMA atbilstošā profila pētniecības institūti, centri, klīnikas un citas struktūrvienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!