Foto: EPA/LETA
Saeima ceturtdien otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma steidzamības kārtā virzītos grozījumus Likumā par ostām, kas ļauj ostas pārvaldēm finanšu līdzekļus dāvināt vai ziedot valstij, ieskaitot tos valsts budžetā. Tas ļaus Rīgas brīvostai (RB) piešķirt pusmiljonu latu Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē "World Expo 2010" Šanhajā.

Likumā paredzēts, ka Ministru kabinets (MK) lemj par dāvināto finanšu līdzekļu izmantošanu. Šīs tiesības valdība drīkst izmantot ar nosacījumu, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija triju darba dienu laikā no attiecīgās MK sniegtās informācijas saņemšanas brīža izskata to un neiebilst pret konkrētā ziedojuma izmantošanu. Pienākums atskaitīties Saeimas komisijai likumprojektā iekļauts, lai nodrošinātu parlamentāro kontroli pār ostu līdzekļu piešķiršanu.

Par likumprojektu nobalsoja 65 deputāti no dažādām frakcijām, bet pret bija 15 "Saskaņas centra" deputāti.

Jau vēstīts, ka likumu groza tieši tādēļ, lai Rīgas Brīvostai būtu pamats piešķirt līdzekļus Latvijas dalībai "World Expo 2010". Proti, lai Latvija varētu piedalīties šajā izstādē, ir nepieciešams "Latvijas Dzelzceļa", Ventspils Brīvostas, kā arī Rīgas Brīvostas finansējums. Pirmie divi no minētajiem savus līdzekļus atvēlēja vēl ziemā, bet Rīgas Brīvosta to ir atteikusies darīt, norādot uz Ostas likumu, kas liedz dāvināt un ziedot finanšu līdzekļus un mantu. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols gan iepriekš visai skeptiski vērtēja RB argumentāciju, sakot – ja tai būtu vēlme piešķirt finansējumu, tad tas būtu darīts.

Arī valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (JL) iepriekš izteica neizpratni, kāpēc valsts vai pašvaldības uzņēmums, aizbildinoties ar likuma normām, atsakās piešķirt līdzekļus valsts budžetam, šajā gadījumā Latvijas dalībai "World Expo 2010".

"World Expo 2010" atklāta 1. maijā, taču Latvijai ir viens no retajiem paviljoniem, kas pēc atklāšanas nedarbojas. Nedienas ar paviljona finansējumu noveda pie tā, ka plānotajā termiņā 1.maijā paviljonu varēja pabeigt tikai ārēji, bet vēja tunelis un citas apmeklētājiem domātās atrakcijas nedarbosies. Tās varētu pabeigt maija vidū. Paviljona kopējās izmaksas plānotas 2,5 miljonu latu apmērā.

"World Expo 2010" notiek Ķīnas finanšu metropolē Šanhajā no maija līdz oktobrim, tajā piedalās 189 valstis. Rīkotājvalsts Ķīna paredz, ka izstādi, kuras moto ir "Labāka pilsēta, labāka dzīve", apmeklēs līdz 100 miljoniem viesu, lielākoties ķīnieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!