Šodien Ministru kabinets (MK) apstiprināja Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) sarunu oficiālās nostājas papildinājumus sadaļā "Nodokļi".
Latvija pieprasa pagaidu atkāpi no ES direktīvas nosacījumu piemērošanas, lai līdz 2004.gada 31.decembrim turpinātu piemērot atbrīvojumu no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) standarta likmes attiecībā uz iedzīvotāju maksājumiem par apkuri.

Sarunu delegācijai uzdots patstāvīgi izstrādāt un iekļaut oficiālās nostājas papildinājumā sarunām nepieciešamo paskaidrojošo informāciju. Sarunu vadītājam Andrim Ķesterim jānodrošina sarunu oficiālās nostājas papildinājumu tulkojums angliski un jāiesniedz tas ES sarunu delegācijai.

Latvijas iestāšanās ES sarunas sadaļā "Nodokļi" tika noslēgtas 2002.gada 11.jūnijā.

Latvijas oficiālā nostāja šajā sadaļā tika apstiprināta Eiropas Integrācijas padomes sēdē 2000.gada 13.novembrī. Oficiālā nostāja paredzēja, ka Latvija no tobrīd prognozētā iestāšanās brīža - 2003.gada 1.janvāra - pilnībā piemēros 1977.gada 17.maija Eiropas Padomes 6.direktīvas prasības par dalībvalstu likumu harmonizāciju attiecībā uz apgrozījuma nodokļiem - PVN kopējā sistēma, vienoti novērtējuma bāzes nosacījumi, izņemot definētās atkāpes attiecībā uz PVN maksātāju obligātās maksāšanas slieksni un piemērošanas īpatnībām attiecībā uz starptautiskajiem pasažieru pārvadājumiem, darījumiem ar apaļkokiem, autoratlīdzību maksājumiem.

Pērn 22.novembrī Saeima pieņēma grozījumus likumā "Par PVN", kuri paredzēja harmonizēt PVN piemērošanas nosacījumus ar sesto direktīvu, arī ar 2003.gada 1.janvāri apliekot ar PVN standarta likmi 18% siltumenerģijas piegādi iedzīvotājiem.

Savukārt šā gada 9.oktobrī Saeima pieņēma jaunus grozījumus likumā "Par PVN", kuri paredz atlikt līdz 2004.gada 31.decembrim PVN standarta likmes piemērošanu attiecībā uz siltumenerģijas piegādi iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!