Valdība otrdien piešķīra 2,096 miljonus latu, lai nodrošinātu referenduma norisi par grozījumiem Pensiju likumā, kas noteiktu minimālo pensiju apmēru iztikas minimuma līmenī.

Līdzekļi referenduma organizēšanai tiks novirzīti no privatizācijas ieņēmumiem.

Lai nodrošinātu tautas nobalsošanu, CVK ir nepieciešams finansējums 2 096 127 latu apmērā, tai skaitā - vēlēšanu komisiju darbinieku Latvijā, vēlēšanu iecirkņu komisiju darbinieku ārvalstīs, tautas nobalsošanas organizatoriskai un tehniskai nodrošināšanai nepieciešamā CVK sekretariāta līgumdarbinieku atalgojumiem, kā arī darbinieku piemaksām par virsstundu darbu un papildu pienākumu pildīšanu - 1 313 670 lati; valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām - 316 463 lati; CVK un vēlēšanu komisiju saimnieciskajiem izdevumiem - 454 194 lati; kapitālajām iegādēm, lai uzlabotu CVK informācijas sistēmas jaudu un drošību - 11 800 lati.

Jau ziņots, ka referendums par grozījumiem pensiju likumā, kas ļautu iedzīvotājiem līdz 2009.gada beigām saņemt minimālās pensijas vismaz iztikas minimuma apmērā, notiks 23.augustā.

Tautas nobalsošana notiks vienu dienu, vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no pulksten 7 rītā līdz 10 vakarā, balsot varēs jebkurā vēlēšanu iecirknī. Lai nobalsotu, nepieciešama derīga Latvijas pilsoņa pase, kurā tiks izdarīta atzīme par dalību tautas nobalsošanā.

Lai likumprojekts iegūtu likuma spēku, tautas nobalsošanā jāpiedalās vismaz 453 730 vēlētājiem jeb pusei no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita un vairākumam jābalso par likumprojekta pieņemšanu.

Saeima iepriekš noraidīja iedzīvotāju rosinātos grozījumus pensiju likumā, līdz ar to par šo jautājumu ir jārīko referendums.

Iepriekš par grozījumiem pensiju likumā bija savākti 177 012 iedzīvotāju paraksti, tomēr premjers Ivars Godmanis un labklājības ministre Iveta Purne jau iepriekš norādīja, ka iedzīvotāju prasības nevarēs izpildīt, jo tas "sagraus sociālo budžetu". Valdība sola pakāpeniski paaugstināt pensijas, jau šogad paredzot ārpuskārtas indeksāciju, savukārt organizācijas "Cita politika" pārstāvis Aigars Štokenbergs iepriekš uzsvēra, ka naudu budžetā pensiju palielināšanai esot iespējams atrast.

Tautas rosinātais likumprojekts paredz grozīt likumu par pensijām, nosakot, ka "līdz 2009.gada 31.decembrim vecuma pensijas minimālais apmērs nav mazāks par valsts sociālā apdrošinājuma pabalstu, kuram piemērots šāds koeficients: personām, kuru apdrošināšanas stāžs ir līdz 20 gadiem, - 3 [pašlaik 135 lati], personām, kuru apdrošināšanas stāžs ir no 21 gada līdz 30 gadiem, - 3,5 [pašlaik 157,5 lati], personām, kuru apdrošināšanas stāžs ir no 31 gada līdz 40 gadiem, - 4 [pašlaik 180 latu], un personām, kuru apdrošināšanas stāžs ir 41 gads un vairāk, - 4,5 [pašlaik 202,5 lati]."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!