Foto: PantherMedia/Scanpix
Valdība otrdien piešķīra Iekšlietu ministrijai (IeM) 31,5 tūkstošus latu kārtējā Talsu traģēdijas sprieduma izpildei.

Šie līdzekļi nepieciešami, lai izpildītu tiesas spriedumu, ar kuru par labu traģēdijā cietušajam Tomam Putnam no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta piedzīti 15 000 latu par sakropļojumu, 15 000 latu atlīdzība par morālo kaitējumu un 1541,13 lati ārstēšanās izdevumu segšanai.

Jau vēstīts, ka tā dēvētā Talsu traģēdija notika 1997.gada 28.jūnijā Iekšlietu ministrijas rīkoto policijas un ugunsdzēsības svētku laikā, kad no gandrīz 20 metru augstuma nogāzās pacēlāja grozs ar bērniem. Notikuma vietā bojā gāja deviņi bērni, 21 guva smagus miesas bojājumus.

Krimināllieta, kas tika ierosināta pēc negadījuma, četrus gadus "riņķoja" pa visām tiesu instancēm, līdz 2002.gada decembrī AT Senāts pieņēma galīgo lēmumu, atstājot spēkā spriedumu, ar kuru bijušais Talsu ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Pēteris Bekmanis un inspektors Modris Keiselis tika attaisnoti, bet VUGD priekšnieka vietniekam Pāvelam Zagorskim piespriesta brīvības atņemšana uz trim gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem.

1998.gadā Saldus rajona tiesā uz apsūdzēto sola bez trīs jau minētajām amatpersonām sēdās arī liktenīgā autopacēlāja šoferi Vilnis Griķis un Igors Ivanovs. Viņus tiesa atzina par vainīgiem nonāvēšanā aiz neuzmanības, smagu miesas bojājumu nodarīšanā, kas sodāma ar reālu brīvības atņemšanu, taču piemēroja viņiem Amnestijas likumu un atbrīvoja no turpmākās reālas soda izciešanas cietumā. Šo spriedumu vēlāk atstāja spēkā arī citu instanču tiesas.

Cietušo iesniegtās civilprasības, kas pārsniedza 5,5 miljonus latu, krimināllietā tika atstātas bez izskatīšanas.

Tomēr traģēdijā cietušo ģimenes vērsās ar prasībām tiesā civilprocesuālā kārtībā - kopumā par Talsu traģēdijas nodarītā morālā kaitējuma kompensēšanu iesniegtas vairāk nekā desmit prasības. Vairākās prasībās spriedumi jau stājušies spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!