Foto: Publicitātes foto
Pacients, kuram piektdien Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā tika veikta Latvijā pirmā aknu transplantācijas operācija, jūtas labi, un viņa pēcoperācijas atveseļošanās process norit veiksmīgi, pirmdien žurnālistiem pastāstīja Stradiņa slimnīcas mediķi.

Foto galerija

Pacienta stāvoklis joprojām ir nopietns, tomēr tas pastāvīgiuzlabojas, un četras dienas pēc sarežģītās operācijas pacients jauspējis pirmo reizi pie gultas piecelties kājās. Viņš ārstiematzinis, ka jau tagad jūtas labāk nekā ilgu laiku pirms tam - 46gadus vecajam pacientam bija hroniska un neārstējama aknu slimībapēdējā stadijā, ar ko viņš cīnījās jau apmēram desmit gadu.

Gandrīz 11 stundu garo operāciju nodrošināja vairāki desmitiķirurģijas, transplantācijas, anestezioloģijas, reanimatoloģijas uncitu klīniku ārsti. "Kopā strādājot, mēs kārtējo reizi parādījām,ka Latvija var," atzina Stradiņa slimnīcas Ķirurģijas klīnikasvadītājs Jānis Gardovskis.

Pēc ārstu veiktajām aplēsēm, pirmā Latvijā veiktā aknutransplantācijas operācija kopā izmaksājusi apmēram 30-40 tūkstošuslatu, kas ir lētāk nekā citur Eiropā, norādīja Stradiņa slimnīcasvadītājs Arnolds Veinbergs. Operācijas izmaksas segtas no slimnīcassniegto maksas pakalpojumu ieņēmumiem, kā arī līdzekļiem mācībām unzinātnei.

Veinbergs sacīja, ka aknu transplantācijas operāciju veikšanainākotnē būs nepieciešams valsts finansējums, jo bezgalīgi slimnīcašādas operācijas finansēt nevarēs. "Būs diskusijas ar Veselībasministriju, Veselības norēķinu centru par šāda pakalpojumaiekļaušanu apmaksātajos," norādīja slimnīcas vadītājs.

Gatavošanās pirmajai aknu transplantācijai notikusi vairākusgadus - ieguldīti līdzekļi gan mediķu izglītošanā, gannepieciešamās aparatūras iegādē. Visi ārsti, kas piedalījāsoperācijā, iepriekš stažējušies dažādās ārvalstu klīnikās, tādēļmediķi ir apņēmības pilni šādas operācijas turpināt arī nākotnē.Tiesa, tas būs atkarīgs gan no finansējuma, gan pieejamo donoruskaita, kas allaž ir mazāks nekā transplantāciju gaidošo pacientuskaits.

Ārsti lēš, ka Latvijas mērogiem vidējais aknu transplantācijasoperāciju skaits gadā būtu 15-30. Patlaban rindā uz aknutransplantāciju gaida 30 pacientu, no viņiem diviem transplantācijair nepieciešama neatliekami, bet pārējiem aknas varētu pilnībāpārstāt funkcionēt tuvākā gada, divu laikā.

au vēstīts, ka Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcāprofesora Jāņa Gardovska vadībā piektdien veikta Latvijā pirmā aknutransplantācija. Lai gan pasaulē ik gadu veic apmēram 21 tūkstotiaknu transplantācijas operāciju, Latvija līdz šim bija vienīgāEiropas Savienības valsts, kur tās nav notikušas, jo aknupārstādīšana ir viena no vissarežģītākajām un visdārgākajāmoperācijām.

Aknu transplantācija ir vienīgā ārstēšanas metode pacientiem arsmagām aknu slimībām. Biežākais iemesls, kādēļ aknas atsakāsdarboties, ir aknu mazspēja, ciroze, kā arī ļaundabīgi aknuaudzēji. Pirmo sekmīgo aknu pārstādīšanas operāciju veica 1967.gadāASV. Kopš 1998.gada iespējama arī daļēja aknu pārstādīšana no dzīvadonora.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!