Foto: LETA

Šī gada pirmajā pusgadā no kupumā veiktajām 861 pārbaudēm dzīvnieku labturības jomā, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatējis 76 neatbilstības.

Tostarp jūnijā, kas Latvijā bija siltākais kopš sākti temperatūras mērījumi, ir veikta 151 pārbaude.

No kopumā pirmajā pusgadā konstatētajām 76 neatbilstībām 21 gadījumā jeb 2,4% gadījumos ir konstatētas būtiskas neatbilstības, kuru ietekmē ir radušies vai var rasties dzīvnieku veselības apdraudējumi.

No jūnijā veiktajām pārbaudēm 67 labturības pārbaudes ir bijušas pamatojoties uz iesniegumiem gan par lauksaimniecības dzīvnieku, gan mājas istabas dzīvnieku iespējamiem labturības pārkāpumiem. 12 gadījumos sūdzības ir apstiprinājušās, trīs gadījumos ierosinātas administratīvā pārkāpuma lietas.

Dienestā minēja, ka starp konstatētajām neatbilstībām labturības prasībās pārkāpumi atklāti gan lauksaimniecības dzīvniekiem, gan mājas istabas dzīvniekiem. Cita starpā dienesta inspektori sastapušies ar govi, kurai kaklā ieaugusi ķēde, kā arī ar suņiem, kas tiek piesieti pārāk īsās ķēdēs, ir neatbilstošās būdas, netiek vesti pastaigās vai apdraud savu un citu drošību.

Vienlaikus PVD norādīja, ka, saistībā ar karsto laiku, tika saņemtas divas sūdzības, no kurām vienā apstiprinājās ziņotais pārkāpums. Konkrētais gadījums konstatēts Rīgā, kur Rīgas pilsētas pārvalde saņēma info no policijas par suņa atstāšanu automašīnā. Dienestā pauda, ka auto tika izsists stikls un glābts suns pie zoodārza stāvlaukumā.

Tāpat neatbilstības pirmā pusgada laikā konstatētas arī cūku audzētāju saimniecībās, kur lielākoties cūkas nav nodrošinātas ar to nodarbināšanai pastāvīgi pieejamiem un pietiekamā daudzumā veselībai nekaitīgiem materiāliem, atsevišķos gadījumos ir pārsniegts maksimāli pieļaujamais dzīvnieku blīvums aizgaldā.

Liellopu novietnēs konstatētās neatbilstības lielākoties ir par dzīvnieku turēšanas vietu aprīkojumu - nodrošināšana, lai āra apstākļos turētu lauksaimniecības dzīvniekus, pasargātu no nelabvēlīgiem laika apstākļiem.

Pārbaužu laikā konstatētas neatbilstības gandrīz visu sugu dzīvniekiem - uzskaites neesamība vai tās nepilnība par saslimušiem, kritušiem dzīvniekiem un dzīvnieku ārstēšanu. Dienestā skaidroja, ka visbiežāk minētie pārkāpumi tiek konstatēti nelielās piemājas saimniecībās.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!