Pirmajās deviņās dienās, kopš sākušās lūšu medības, valstī nomedīts 21 lūsis, liecina Valsts meža dienesta (VMD) apkopotie dati.
Alūksnes, Balvu un Gulbenes rajonos drīkst nomedīt 22 lūšus. Pirmajās medību dienās nomedīta jau puse no lūšu limita. Alūksnes rajonā nomedīti četri, Gulbenes - trīs, bet Balvu rajonā - divi lūši.


Šajā medību būs atļauts nomedīt 117 šīs sugas dzīvniekus. Šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, varēs nomedīt par 31 dzīvnieku vairāk nekā pērn.


Medību limits tiks sadalīts starp 11 virsmežniecībām, ņemot vērā lūšu izplatības datus. No 117 dzīvniekiem rezervē tiks atstāti seši lūši, kurus sadalīs tām virsmežniecībām, kur piešķirtais limits būs nepietiekams.


"Šajā sezonā virsmežniecības koordinēs medības pašas un datus nosūtīs VMD Medību daļai. Lūšu izplatība lielāka ir Limbažu, Valmieras, Alūksnes, Balvu, Gulbenes un Valkas rajonā, tāpēc šos rajonus apkalpojošajām virsmežniecībām limits būs lielāks," stāstīja VMD Medību daļas vadītāja vietnieks Jānis Ozoliņš.


Lūšu medību sezona ilgst līdz noteiktā limita sasniegšanai, bet ne ilgāk kā līdz 31.martam.


Pērn Latvijā bija atļauts nomedīt 86 dzīvniekus. Lūšu populācija pēdējos gados ir palielinājusies. Patlaban Latvijā dzīvo apmēram 1000 šīs sugas dzīvnieku.


Jau sesto medību sezonu lūšu medības Latvijā ierobežo lielākais atļautais nomedījamo dzīvnieku skaits. To saskaņā ar sugas aizsardzības plānu pirms sezonas sākuma nosaka VMD, vadoties no lūšu uzskaites datiem un monitoringa rezultātiem.


Kopš lūšu medības notiek ierobežoti, to skaits ir pieaudzis. Iepriekšējais lūšu skaita pieaugums novērots deviņdesmito gadu pirmajā pusē, bet tad neierobežoto medību un nelielā stirnu skaita dēļ pēc 1995./1996.gada bargās ziemas populācija manāmi samazinājās.


Šogad notikušajā kārtējā svaigo pēdu uzskaites akcijā lūši konstatēti pat biežāk nekā vilki, bet to skaita un izplatības vērtējums ir visaugstākais visā Latvijas medījamo dzīvnieku uzskaites vēsturē.


Svaigu lūšu pēdu bija vairāk nekā vilku pēdu - 253 apgaitās no 648 (39%). Visvairāk lūšu klātbūtne šogad konstatēta Ziemeļvidzemes, Ziemeļaustrumu, Limbažu virsmežniecībās, kā arī Talsu rajonā. Visretāk lūsis ir izplatīts Zemgales un Dienvidkurzemes virsmežniecībās.


Svaigu pēdu vienlaicīgas uzskaites mērķis ir iegūt operatīvu informāciju par šo sugu dzīvnieku izplatību, jo vilkiem un lūšiem ir raksturīgi īsā laikā veikt lielus attālumus, kādēļ priekšstats par to skaitu var būt maldīgs. Latvijā šāds pasākums tika īstenots jau piekto gadu.


Visām mežniecībām tika izsūtīts metodikas apraksts un anketas paraugs, kurā reģistrēt tās pēdas, kuras dzīvnieki atstājuši ne senāk kā pirms 24 stundām. Šī metode ir īpaši pateicīga, lai rezultātu apstrādes gaitā pievērstu uzmanību tiem dzīvniekiem, kuru pēdas fiksētas atkārtoti nelielā attālumā. Rezultāti ļauj apzināt gadījumus, kad vieni un tie paši dzīvnieki konstatēti blakus apgaitās, mežniecībās vai virsmežniecībās.


Iepriekšējos gados mednieki ļoti īsā laikā pēc sezonas sākuma pilnībā izmantoja visu atļauto lūšu nomedīšanas limitu, jo lielākais pieļaujamais medīšanas apjoms pa atsevišķām virsmežniecībām sadalīts netika, tāpēc šogad ir sadalīts lielākais pieļaujamais nomedījamo lūšu skaits pa virsmežniecībām - Austrumlatgales virsmežniecībā - 9, Dienvidkurzemes virsmežniecībā - 7, Dienvidlatgales virsmežniecībā - 7, Limbažu virsmežniecībā - 12, Madonas virsmežniecībā - 8, Rīgas-Ogres virsmežniecībā - 5, Sēlijas virsmežniecībā - 10, Zemgales virsmežniecībā - 1, Ziemeļaustrumu virsmežniecībā - 22, Ziemeļkurzemes virsmežniecībā - 8, Ziemeļvidzemes virsmežniecībā - 22.


Papildus tiek koordinēta medību pieteikumu pieņemšana ne vairāk kā sešu lūšu nomedīšanai Ziemeļvidzemes, Ziemeļaustrumu un Madonas virsmežniecībās, gadījumā ja pirms 2009.gada 31.marta šo virsmežniecību kontrolējamās teritorijās ir nomedīts lielākais pieļaujamais lūšu skaits, kas ticis noteikts.


Kopumā valstī atļauta ne vairāk kā 117 lūšu nomedīšana. Lai netiktu pārsniegts lūšu nomedīšanas limits valstī kopumā, pēdējo trīs kopējā limitā paredzēto lūšu nomedīšana atļauta tikai pēc tam, kad visas virsmežniecības ir izpildījušas sev paredzētos limitus.


Par nomedītajiem lūšiem un izsniegtajām lūšu medību atļaujām vienas darba dienas laikā pēc lūša nomedīšanas jāinformē VMD Medību daļa, tāpat jāinformē par ikvienu lūsi, kura bojā ejas cēlonis nav medīšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!