Foto: LETA

Pirmdien, 13. septembrī, pulksten 15.50 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) steidzās uz izsaukumu Rīgā, kur divstāvu ēkas otrā stāva dzīvoklī uz ieslēgtas gāzes plīts dega ēdiens viena kvadrātmetra platībā, portālam "Delfi" pavēstīja VUGD pārstāve Agrita Vītola.

Notikumā cieta cilvēks, kurš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. 16 minūšu laikā VUGD darbu notikuma vietā pabeidza. Dūmu detektors mājoklī nebija uzstādīts.

VUGD ik dienu saņem vairākus izsaukumus, kur sadūmojumu radījis bez uzraudzības uz ieslēgtas plīts atstāts un piededzis ēdiens. Šādi izsaukumi nereti ir vēlās vakara stundās un lielākoties uz daudzstāvu dzīvojamām mājām. Platības ziņā tie ir nelieli ugunsgrēki, tomēr to radītie degšanas produkti var apdraudēt cilvēku veselību un pat dzīvību.

Dienests atgādina: gatavojot un sildot ēdienu, jāievēro piesardzība. Nedrīkst atstāt ēdienu uz ieslēgtas plīts bez uzraudzības, kā arī mājokļos ir jāuzstāda dūmu detektori, kas laikus vēstīs par sadūmojumu, dodot iespēju izglābties no piedūmotām telpām un izsaukt ugunsdzēsējus glābējus, zvanot uz 112.

Tāpat pirmdien ugunsdzēsēji glābēji pulksten 17.32 steidzās uz izsaukumu Mazcenu aleju Jaunmārupē, kur trīsstāvu sabiedriskajā ēkā dega apgaismojuma lampa viena kvadrātmetra platībā. Objektā bija nostrādājusi automātiskā ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēma, un no ēkas bija evakuējušies 18 cilvēki. Pulksten 18.16 ugunsgrēks tika likvidēts.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji steidzās arī uz izsaukumiem, kur dega atkritumi, četros gadījumos – vieglās automašīnas, divos gadījumos – dārza mājas, elektrolīnijas balsta stabs, vienstāva ēkas jumts, mikroautobuss, elektrības rozete dzīvoklī.

Vakar ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama arī Augšdaugavas novada Prodes pagastā, kur četri cilvēki bija apmaldījušies mežā. Raidot autocisternas skaņas signālu un sazinoties pa mobilo tālruni, cilvēki tika atrasti un nodoti Valsts policijas darbiniekiem. Savukārt Ogres novada Ogres pagastā mežā bija apmaldījies viens cilvēks – ugunsdzēsēji glābēji cilvēku atrada, izveda no meža un nodeva NMPD mediķiem.

VUGD atgādina – dodoties mežā sēņot vai ogot, jāatceras par drošību. Jāņem līdzi uzlādēts mobilais telefons, lai nepieciešamības gadījumā varētu izsaukt operatīvos dienestus pa tālruni 112. VUGD norāda: ja saprot, ka pašu spēkiem nespēs izkļūt no meža, jāzvana glābējiem un jānosauc tiem pēc iespējas konkrētāki orientieri – kurā vietā jūs iegājāt mežā, cik ilgi esat uzturējies mežā, kādus dabas vai cilvēka veidotus objektus jūs esat šķērsojis vai tiem pagājis garām. Šī informācija palīdzēs ugunsdzēsējiem glābējiem Jūs atrast. Vairāk padomu var meklēt šeit.

Kopumā aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 13. septembra pulksten .30 līdz 14. septembra pulksten 06.30, VUGD saņēma 42 izsaukumus – 14 uz ugunsgrēku dzēšanu, 24 uz glābšanas darbiem, bet četri izsaukumi bija maldinājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!