Foto: Valsts policija
Pirmie 100 000 ID karšu sagatavju jau ir izgatavoti un piegādāti Latvijā, laikrakstu "Dienas Bizness" informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sabiedrisko attiecību vadītājs Andrejs Rjabcevs.

Lai arī par elektroniskām identifikācijas kartēm (eID) Latvijā runā vismaz desmit gadu, beidzot tās ieraudzīs dienasgaismu. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) ir noslēgusi 4,035 miljonu latu vērtu līgumu ar Francijā reģistrēto uzņēmumu "Oberthur Technologies S.A." par eID un e-uzturēšanās atļauju karšu sagatavju izgatavošanu un piegādi.

Līgums paredz, ka uzņēmums Latvijai eID sagataves piegādā nevis visas uzreiz, bet pakāpeniski – ņemot vērā pieprasījumu. Tāpat šā gada sākumā ir noslēdzies PMLP iepirkums par pasu sistēmas un vienotās migrācijas informācijas sistēmas (VMIS) attīstību eID un elektronisko uzturēšanās karšu izsniegšanai. Atbilstoši Iepirkumu uzraudzības biroja datiem uzvarētājs ir "Komerccentrs DATI Grupa" un "X Infotech". Līgumcena ir 1,15 miljoni latu.

"Šis projekts paredz PMLP pārraudzībā esošo informācijas sistēmu uzlabošanu, kā arī tehnoloģiskās bāzes atjaunošanu," paskaidroja Rjabcevs.

Šobrīd Personu apliecinošo dokumentu likums, kas nosaka eID ieviešanu Latvijā. Saeima likumu varētu pieņemt 12. janvārī un tas varētu stāties spēkā ne vēlāk par 1. februārī.

Savukārt Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars rosina Ministru kabinetu atlikt eID ieviešanu vismaz līdz gaidāmā valodas referenduma dienai 18. februārim, lai nerastos neskaidrība ar to, ka balsošanā var izmantot tikai pasi.

Plānots, ka par eID saņemšanu būs jāmaksā 10 lati, bet jauniešiem, pensionāriem un invalīdiem nodeva būs samazināta – 5 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!