Foto: DELFI

Ceturtdien, 17. jūlijā, Valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Ārlietu ministrijas vadībā izstrādāts rīcības plāns, kas pirmo reizi Latvijas vēsturē definē visaptverošu politiku sadarbībai ar tautiešiem ārzemēs, portālam "Delfi" norāda Ārlietu ministrija (ĀM).

Rīcības plāns "Par sadarbību ar Latvijas diasporu 2015. – 2017. gadam" apkopo vairāk nekā 50 dažādas aktivitātes, piemēram, diasporas organizāciju darbības nodrošināšanu, nedēļas nogales skolu darbību, latviešu valodas apguvi, latviskās kultūras veicināšanu u.tml.

Dokumenta pamatprincipi ir informācijas savstarpēja apmaiņa un aktīva diasporas informēšana par tai aktuālajiem jautājumiem.

Rīcības plāns ietver jaunas iniciatīvas diasporas iesaistē Latvijas procesos, veicinot latviešu izcelsmes uzņēmēju, kā arī profesionāļu komunikāciju un sadarbības pasākumus. Nozīmīga loma plānā paredzēta pasākumiem, lai paplašinātu informācijas pieejamību diasporai internetā, televīzijā, radio, kā arī citos medijos.

Rīcības plānu izstrādāja Ārlietu ministrijas un Kultūras ministrijas pārstāvji. Tā veidošanā piedalījās arī citas valsts institūcijas un diasporas organizācijas.

Darba grupa diasporas politikas jautājumos darbu uzsāka 2013. gada oktobrī Nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas politikas pamatnostādņu īstenošanas uzraudzības padomes ietvaros.

Divu nedēļu laikā pēc izsludināšanas Valsts sekretāru sanāksmē, atbildīgās institūcijas ir aicinātas sniegt atzinumus par šo dokumentu. Tos var iesniegt arī nevalstisko organizāciju pārstāvji. Pēc atzinumu izteikšanas dokumentu plānots iesniegt apstiprināšanai Ministru kabinetā.

Jau ziņots, ka ĀM pastiprinās darbu aizbraukušo tautiešu mājās saukšanai un saiknes saglabāšanai ar Latviju. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pauda nostāju, ka Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā tiks strādāts, lai pievērstu ES dalībvalstu uzmanību, norādot, ka diaspora un sadarbība ar to ir jautājums, par kuru ir nepieciešams diskutēt ES līmenī.

Ministrs arī norādīja, ka ĀM plānotā darbības plāna izpildei būs nepieciešami līdzekļi gan ziņojumā iekļauto darbības virzienu īstenošanai, gan konsulāro pakalpojumu nodrošināšanai Latvijas pārstāvniecībās ārvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!