Kamēr drošības dienesti apkopo personu sarakstus, kuriem būs iespēja nokļūt slēgtajā Rīgas centra zonā ASV prezidenta Džordža Buša vizītes laikā, dažādas Rīgas iestādes un privātuzņēmējus sākušas apmeklēt personas, kuras uzdodas par policijas un drošības dienesta darbiniekiem, liecina Valsts kancelejas rīcībā esošā informācija.
Kanceleja lūdz iedzīvotājus ņemt vērā, ka ikvienam Valsts policijas vai citu drošības iestāžu pārstāvim, obligāti ir jāstādās priekšā un jāuzrāda dienesta apliecība. Ja rodas šaubas, vai šī persona ir saistīta ar vizītes nodrošināšanu, kā arī gadījumos, kad nepieciešams pārbaudīt šo informāciju, tiek lūgts zvanīt uz Drošības policiju pa tālruni 7208964 vai iepriekš norādītajiem Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta tālruņiem - 9473027 vai 7389060.

Tiek apkopoti darbinieku saraksti, kuriem 6. un 7.maijā norādītajos drošības rajonos noteikti būs jāstrādā. Tas attiecas arī uz apkalpojošo personālu, kā arī avārijas un glābšanas dienestu personālu. Kanceleja lūdz zvanīt pa iepriekš norādītajiem Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta tālruņiem: 9473027 vai 7389060, e-pastu: dd@lrsvpdd.lv un nosūtīt oficiālu vēstuli, norādot valsts iestāžu, organizāciju, uzņēmējsabiedrību nosaukumu, faktisko adresi, darbinieku vārdus, uzvārdus un šo darbinieku personas kodus.

Iedzīvotāji joprojām var deklarēt savu dzīvesvietu tai atbilstošajās pašvaldībās. Īpaši būtiski tas ir Rīgas un Vecrīgas iedzīvotājiem, ņemot vērā, ka galvenais informācijas avots saskaņā ar kuru tiks sagatavoti saraksti un dotas atļaujas pārvietoties noteiktajos drošības rajonos, tiks veidoti balstoties uz šo iedzīvotāju reģistrāciju.

Lai nokļūtu Vecrīgā un citos drošības rajonos (no 14 gadu vecuma) sarakstos iekļautajām personām, šķērsojot to robežu būs nepieciešams uzrādīt personas apliecinošu dokumentu, tajā jābūt norādītam vārdam un uzvārdam, personas kodam un fotogrāfijai.

Ierobežojumu zonā ieeja tiks liegta cilvēkiem, kuri iepriekš nevarēs uzrādīt juridisku pamatojumu, lai tajā atrastos (viņiem nepieder īpašums, nav noslēgts īres līgums, nav deklarējuši savu dzīvesvietu).

Šajās teritorijās viesnīcās dzīvojošajiem tūristiem un iedzīvotājiem jābūt konkrētās viesnīcas apliecinājumam, ka šī persona tajā apmetusies un personu apliecinošiem dokumentiem.

Informācija par to kā konkrēti notiks personas datu pārbaude un cik kontrolpunktu būs drošības rajonos ir konfidenciāla. Ar ierobežojumiem saistītās teritorijas vēl varētu mainīties, par ko informācija tiks precizēta vēlāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!