Foto: DELFI

Sākoties jaunajam mācību gadam, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina vecākus un pedagogus ar bērniem pārrunāt, kas jādara, lai nepieļautu ugunsnelaimi, un kā rīkoties gadījumā, ja notikusi nelaime un ir nepieciešama ugunsdzēsēju, mediķu vai policijas palīdzība, portālu "Delfi" informēja VUGD.

VUGD statistika liecina, ka visbiežāk bērnu izraisītie ugunsgrēki izceļas laikā no pulksten 15 līdz 19 - laikā, kad stundas skolā ir jau beigušās, bērni vieni paši saimnieko, gaidot vecākus mājās no darba. Ne vienmēr bērnu izraisīto ugunsgrēku iemesls ir palaidnība un pārgalvība, norāda ugunsdzēsēji, sakot, ka bieži ugunsnelaimes iemesls ir bērnu nezināšana un neprasme veikt saimnieciskos darbus, kā arī vienkārša ziņkārība.

Skolā bērni var iegūt vispārīgas zināšanas par ugunsdrošību, bet vecākiem šie jautājumi būtu jāpārrunā ar bērniem individuāli, ņemot vērā bērna vecumu un raksturu, kā arī sadzīves apstākļus. Piemēram, atkarībā no tā, vai mājās ir centrālā vai malkas apkure, vai ēdiens tiek gatavots uz elektriskās vai gāzes plīts un citi, skaidro VUGD. Sākotnēji visi šie darbi bērniem būtu jāpadara kopā ar pieaugušajiem, bet pēc tam ļaujot bērniem rīkoties patstāvīgi, taču pavērojot un izstāstot, ko un kā labāk un drošāk darīt.

Pieaugušajiem tāpat ir jāizskaidro bērniem, ka par ikvienu nelaimi jāziņo nekavējoties, jo tad ir iespējams glābt gan cilvēkus, gan īpašumu, turklāt norādot, ka bērnam par nelaimes izraisīšanu sods nedraudēs. Kritiskā brīdī bērns domās nevis par to, kā paglābties pašam, paglābt līdzcilvēkus, bet gan kā izvairīties no gaidāmā soda, kā noslēpt savu pārkāpumu, akcentē VUGD.

Bērniem ir svarīgi izskaidrot, kā rīkoties, ja ir notikusi nelaime, kādos gadījumos, kur meklēt palīdzību - doties pie kaimiņiem, zvanīt vecākiem vai nekavējoties zvanīt uz tālruni 112 un kādu informāciju nodot dispečeriem. Brīdī, kad notikusi nelaime, ne tikai bērni, bet pat pieaugušie mēdz apjukt, tāpēc mājoklī bērnam redzamā un zināmā vietā vajadzētu uzrakstīt vienotā ārkārtējo notikumu tālruņa numuru 112 un vizualizēt, kādai jābūt bērna rīcībai, ja notikusi nelaime, atzīmē dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!