Turpmāk pašvaldību un privātajās izglītības iestādēs bērnu no piecu gadu vecuma izglītošanā nodarbināto pirmsskolas izglītības pedagogu darba samaksai mērķdotācija tiks piešķirta atbilstoši modelim "nauda seko skolēnam".

To paredz 22.decembrī valdībā pieņemtie grozījumi kārtībā, kādā aprēķina un sadala valsts budžeta mērķdotāciju pašvaldību un privātajām izglītības iestādēm bērnu no piecu gadu vecuma izglītošanā nodarbināto pirmsskolas izglītības pedagogu darba samaksai un pašvaldību vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai.

Līdz ar to no piektdienas būs vienota mērķdotāciju sadales kārtība gan pamata un vidējās izglītības iestāžu pedagogu, gan arī pašvaldību un privāto izglītības iestāžu pedagogu, kuri nodrošina obligāto sagatavošanu skolai bērniem no 5 gadu vecuma, darba samaksai.

Saskaņā ar valdībā pieņemtajiem noteikumiem, aprēķinot normēto bērnu un skolēnu skaitu katrā izglītības pakāpē, pirmsskolas grupās bērnu no piecu gadu vecuma skaitam tāpat kā 1.-4.klases skolēnu skaitam tiks piemērots koeficients 0,75.

Jaunā kārtība arī paredz pašvaldībām iespēju slēgt līgumus ar privātām izglītības iestādēm par nodarbināto pirmsskolas pedagogu darba samaksu, veicot darbu ar attiecīgajā pašvaldībā dzīvojošajiem bērniem no piecu gadu vecuma, kuru sagatavošana pamatizglītības apguvei notiek attiecīgajās privātajās izglītības iestādēs. Tādā gadījumā minētais finansēšanas modelis attieksies arī uz šīm izglītības iestādēm.

Ieviestas arī noteiktas izmaiņas darba samaksas aprēķina kārtībā valsts ģimnāziju skolotājiem, un, lai nodrošinātu pedagogu darba samaksas noteikumos paredzēto piemaksu 10% apmērā, valsts ģimnāziju īstenotajās programmās skolēnu skaitam tiks piemērots koeficients 1,1.

Savukārt, lai nodrošinātu samaksu tiem pedagogiem, kuri ārstniecības iestādēs nodrošina ilgstoši slimojošo bērnu apmācību, tām pašvaldībām, kuru teritorijā atrodas slimnīcas, līdz katra gada 5.septembrim būs jāiesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā dati par skolēnu un bērnu no piecu gadu vecuma vidējo skaitu ārstniecības iestādē iepriekšējā mācību gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!