Uzņēmuma "Radošo industriju inkubators" (RII) īpašniece Zane Čulkstena plāno tiesā apstrīdēt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotā konkursa rezultātus, saskaņā ar kuriem uzņēmums "Attīstības projektu institūts" (API) ieguvis tiesības Rīgā veidot radoša biznesa inkubatoru. API iecerējis inkubatoru izvietot Andrejsalā.

Līgums starp LIAA un API jau noslēgts, taču konkursā zaudējušās firmas īpašniece ir apņēmības pilna turpināt cīņu. Uzvara konkursā garantē pieeju 1,6 miljonu latu lielajam ES struktūrfondu līdzfinansējumam nākamo piecu gadu laikā.

Portāls "Delfi" jau rakstīja: lai palīdzētu attīstīties radošajām industrijām, LIAA šogad bija izsludinājusi pietiekšanos iepirkuma konkursam radošo industriju inkubatora izveidei Rīgā. Inkubators palīdzētu radošo industriju pārstāvjiem attīstīt biznesu, sniedzot palīdzību uzņēmējdarbības un juridiskajos jautājumos.

Konkursam pieteicās divi pretendenti - Čulkstenas vadītais RII, kurš savu darbību iecerējis attīstīt Spīķeros, kā arī uzņēmums "Attīstības projektu institūts", kurš šī projekta vajadzībām īrēs telpas Andrejsalā. Abi pretendenti iecerējuši arī sadarboties ar ārvalstu uzņēmumiem, kam ir veiksmīga pieredze radošo uzņēmumu inkubēšanā.

Iepriekš Čulkstena vērsās arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), lūdzot izvērtētu, vai nav notikusi LIAA amatpersonu ietekmēšana, vērtējot pretendentus par radošo industriju inkubatora izveidi Rīgā. KNAB pēc Čulkstenas iesnieguma sācis pārbaudi. KNAB gan pagaidām šo informāciju nekomentē.

LIAA un "Attīstības projektu institūta" noslēgtā līguma summa ir 1,67 miljoni latu, un inkubatora izveide tiek finansēta no ERAF un Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. "Līdz gada beigām būsim jau uzņēmuši apgriezienus, iekārtojot telpas un slēdzot līgumus ar uzņēmumiem, kas vēlēsies mūsu paspārnē realizēt savas biznesa ieceres," norāda API projektu vadītājs Jānis Gauja.

Strīds starp RII un LIAA izcēlies, jo LIAA nav sniegusi uzņēmējai atbildi par konkursa norisi, lai gan neoficiāli Čulkstena uzzinājusi, ka konkursā jau zaudējusi. KNAB Čulkstena nolēma vērsties pēc LIAA vadītāja Andra Ozola publiskajiem izteikumus medijos, sakot, ka šā konkursa ietvaros tā dalībnieki viņu mēģinājuši ietekmēt.

Portāla "Delfi" rīcībā ir neoficiāla informācija, ka cīņa par uzvaru konkursā ir tik asa, jo no Eiropas fondiem garantētie 1,6 miljoni latu tuvākajos piecos gados būtu liels atspaids dižķibeles apstākļos nekustamā īpašuma saimniekiem gan Andrejsalas, gan Spīķeru gadījumā. Inkubatoram saskaņā ar noteikumiem jābūt 2000 kvadrātmetru telpām, taču konkursa nolikums paredz, ka pirmos gadus reāli radošo industriju uzņēmumi drīkst aizpildīt tikai 40% no šīs platības. Tātad iespējama situācija, kad Eiropas struktūrfondu nauda tiek vienkārši pārskaitīta kā nomas nauda uzņēmējam, kas tobrīd neko radošo industriju labā neveiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!