Turpmāk pieprasījumu par bezdarbnieka un bezdarbnieka apbedīšanas pabalsta piešķiršanu varētu nosūtīt arī pa pastu vai iesniegt elektroniskā dokumenta formātā, paredz, Labklājības ministrija (LM) sagatavotie grozījumi attiecīgajos noteikumos, informē LM.

Vienlaikus pabalstus tāpat kā iepriekš varēs pieprasīt, personai vai tās pilnvarotajai personai arī personīgi ierodoties Nodarbinātības valsts aģentūras filiālē vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) un iesniedzot rakstisku iesniegumu.

Pieprasot pabalstu, iedzīvotāji var izmantot VSAA mājas lapā www.vsaa.lv esošo veidlapu, iesniegumus abu minēto pabalstu piešķiršanai var rakstīt arī brīvā formā.

Bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai paredzētajā iesniegumā jānorāda šādas ziņas - pabalsta pieprasītāja vārds, uzvārds, personas kods, deklarētās dzīvesvietas adrese, telefona numurs vai elektroniskā pasta adrese, kredītiestādes vai Pasta norēķinu sistēmas konta numurs (21 zīme), bērna vai bērnu vārds, uzvārds, personas kods, ja persona pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas audzināja bērnu invalīdu līdz 16 gadu vecumam, informācija par invaliditātes noteikšanas termiņiem, ja persona pēc invaliditātes ir atguvusi darbspējas, informācija par nodarbinātības periodiem ES dalībvalstīs, pieprasījumam pievienoto dokumentu saraksts un lapu skaits.

Savukārt bezdarbnieka apbedīšanas pabalsta piešķiršanai iesniegumā jāiekļauj pabalsta pieprasītāja vārds, uzvārds, personas kods, deklarētās dzīvesvietas adrese, telefona numurs vai elektroniskā pasta adrese, kredītiestādes vai Pasta norēķinu sistēmas konta numurs (21 zīme), mirušā bezdarbnieka vai bezdarbnieka pabalsta saņēmēja vārds, uzvārds, personas kods, miršanas datums.

Vienlaikus, pieprasot bezdarbnieka pabalstu, personai nebūs jāuzrāda personu un sociālās apdrošināšanas stāžu apliecinoši dokumenti, jo VSAA rīcībā ir visa nepieciešamā informācija par bezdarbnieka apdrošināšanas stāžu. Pieprasot bezdarbnieka apbedīšanas pabalstu, nebūs jāuzrāda personu apliecinoši dokumenti.

Noteikumi vēl jāapstiprina valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!