Lai veicinātu tēvu iesaistīšanos savu jaundzimušo bērnu aprūpē, plānots, ka ar 2008.gada 1.janvāri paternitātes pabalstu bērnu tēvi varēs saņemt 100% apmērā no savas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, informēja Labklājības ministrijas Komunikācijas departamentā.
Tas noteikts Labklājības ministrijas (LM) izstrādātajā likumprojektā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu". Tā mērķis ir noteikt dzimumu līdztiesības principiem atbilstošu paternitātes pabalsta apmēru, kā arī nodrošināt likuma "Par Maternitātes aizsardzības konvenciju" ieviešanu maternitātes pabalsta jomā. Likumprojekts ceturtdien izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē. Par minēto likumprojektu vēl lems valdība.

LM speciālisti norāda, ka paaugstinot paternitātes pabalsta apmēru, uzlabosies darba un privātās dzīves saskaņošanas iespējas. Tas ne tikai veicinās bērnu tēvu iesaistīšanos jaundzimušo aprūpē, bet ilgtermiņā – ļaus abiem vecākiem vienlīdz aktīvi iesaistīties pienākumos, kas saistīti ar bērnu aprūpi un audzināšanu, kā arī mājsaimniecības uzturēšanu, neciešot materiālos zaudējumus.

Pēc LM un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras prognozēm, 2008.gadā paternitātes pabalstu varētu saņemt vairāk kā 700 tēvi.

Tāpat likumprojekts paredz no 40% līdz 70% palielināt maternitātes, paternitātes un slimības pabalstu aprēķināšanai izmantojamo vidējās apdrošināšanas iemaksu algas apmēru. Tādējādi ikvienā šo pabalstu piešķiršanas gadījumā nodrošinot lielāku atbalstu ikvienai sociāli apdrošinātai sievietei maternitātes periodā, kā arī citiem minēto grupu pabalstu saņēmējiem.

Lai visu iepriekšminēto nodrošinātu, nākamajā gadā no valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta nepieciešami vairāk kā 1,4 miljoni latu

Paternitātes pabalstu piešķir par desmit kalendārajām dienām (līdz bērna divu mēnešu vecumam). Tiesības uz paternitātes pabalstu, 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, ir sociāli apdrošinātam bērna tēvam, kuram piešķirts desmit dienu ilgs atvaļinājums, sakarā ar bērna piedzimšanu. Paternitātes pabalsts tika ieviests 2004.gadā. Kopumā trīs gadu laikā, kopš tā ieviešanas, tā saņēmēju skaits turpina pieaugt. Pagājušajā gadā to saņēma gandrīz katrs trešais jaunais tēvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!