Iekšlietu ministrija (IeM) rosinās noteikt likumdošanā atbildību par mobilo sakaru tīklam piesaistīta tālruņa pārprogramēšanu jeb "atbloķēšanu".
Pagaidām nav izlemts, kur šādu likuma normu varētu iekļaut - Krimināllikumā vai Administratīvo pārkāpumu kodeksā, sacīja iekšlietu ministra Ivara Godmaņa (LC/LPP) padomnieks Krists Leiškalns.

Mobilo tālruņu "atbloķēšana" ļauj izmantot zagtu tālruņa aparātu, kas pirms tam bijis piesaistīts citam tīklam.

IeM tuvākajā laikā vēlas panākt, lai nozagtais tālrunis būtu nelietojams visos sakaru tīklos, norādīja Leiškalns. Līdzīga iniciatīva izteikta jau deviņdesmito gadu beigās, piebilda ministra padomnieks.

Patlaban, saņemot informāciju par tālruņa zādzību, mobilo sakaru operators padara tālruni nelietojamu tikai savā tīklā.

Latvijā visizplatītākie noziedzīgie nodarījumi ir laupīšanas uz ielas, par kuru mērķi parasti kļūst tieši mobilais tālrunis. "Šādas laupīšanas padarot neracionālas, samazināsies to skaits," pauda Leiškalns.

Atbalstu cīņai pret zagto telefonu pārprogrammēšanu izteicis arī telekomunikāciju uzņēmums "Tele2".

Mobilo sakaru operatoriem ne tikai jāatbalsta šī cīņa, bloķējot zagtu telefonu SIM kartes un pašus telefonus, bet jāapvienojas kopīgā darbībā, sacīja telekomunikāciju uzņēmuma "Tele2" valdes priekšsēdētājs Petras Kirdeika.

Viņš uzskata, ka Latvija varētu rīkoties pēc Zviedrijas parauga, cīņai pret zagtu telefonu lietošanu izveidojot centralizētu reģistru, kas pieejams gan mobilo sakaru operatoriem, gan policijai.

Mobilo sakaru operators pēc ziņu saņemšanas no klienta un drošības pasākumu veikšanas ievadītu informāciju centrālajā reģistrā. Klienta pienākums būtu sniegt ziņu policijai par zagšanas faktu, bet mobilo sakaru operatoriem būtu jāuzņemas atbildība operatīvi un atbildīgi sniegt informāciju centralizētajai datu bāzei.

"Tele 2" ir gatava atbalstīt cīņu pret zagto tālruņu lietošanu un iesaistīties darba grupā, ja tādu veidos IeM.

Arī citi mobilo sakaru operatori izteikuši gatavību sadarboties, piebilda Leiškalns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!