Valdība otrdien atbalstīja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna priekšlikumu koncentrēt valsts pakalpojumu sniegšanu reģionos, lai iedzīvotājiem un uzņēmējiem nodrošinātu iespējas ērti saņemt valsts pakalpojumus 29 tā dēvētajās "vienas pieturas aģentūrās" reģionu centros, portālu "Delfi" informēja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā (RAPLM).

"Līdz šim veiktās reformas ministrijās un atsevišķās valsts iestādēs nevis uzlabo, bet tieši pretēji - pasliktina pakalpojumu saņemšanas iespējas iedzīvotājiem. Tieši tādēļ pēc iespējas ātrāk ir jāuzsāk vienota pakalpojumu saņemšanas tīkla izveide visā valsts teritorijā, veidojot vienas pieturas aģentūras," uzsver ministrs Zalāns.

Patlaban dažādu valsts pārvaldes iestāžu reģionālās struktūrvienības Latvijas teritorijā ir izvietotas atšķirīgi. Turklāt šīm struktūrvienībām ir noteiktas arī atšķirīgas apkalpes teritorijas – dažām iestādēm tās atbilst bijušajām rajonu teritorijām, dažām – plānošanas reģionu teritorijām.

Līdz ar to viena noteikta pakalpojuma saņemšanai iedzīvotāji ir spiesti pārvietoties plānošanas reģiona teritorijas robežās, uzmeklējot vairākas iestādes. Tāpat, lai saņemtu pašvaldību pakalpojumus, nereti ir nepieciešamas valsts institūciju izsniegtas izziņas, kā rezultātā iedzīvotāji un uzņēmēji ir spiest apmeklēt dažādas iestādes, informēja RAPLM.

Priekšlikumi paredz uzlabot situāciju, veidojot valsts pārvaldes pakalpojumu sniegšanas reģionālo tīklu uz pašvaldību un plānošanas reģionu bāzes.

Šī pakalpojumu saņemšanas tīkla ietvaros tiktu veidotas vienas pieturas aģentūras, kurās iedzīvotājiem būtu iespējams saņemt daudzveidīgus valsts iestāžu un pašvaldību sniegtos pakalpojumus, koncentrējot to sniegšanu vienuviet. Vienas pieturas aģentūras principu sākotnēji piedāvāts ieviest 29 nacionālas nozīmes attīstības centros - astoņās republikas pilsētās un reģionālas nozīmes attīstības centros - 21 novada pilsētā, kur iedzīvotājiem būs iespējams saņemt valsts un pašvaldību sniegtos pakalpojumus gan elektroniski, gan klātienē.

Izvērtēta tiks arī iespēja iestāžu reģionālo struktūrvienību pakalpojumus nodot privātajam sektoram vai citai valsts pārvaldes iestādei, lai līdzīgus pakalpojumus nodrošinātu nevis vairākas iestādes, bet gan viena iestāde.

Lai sagatavotu konkrētus priekšlikumus vienas pieturas aģentūras principa ieviešanai un nodrošinātu valsts pārvaldes pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem reģionos, visām nozaru ministrijām RAPLM līdz nākamā gada 15.janvārim jāiesniedz informācija par ministriju padotības iestāžu reģionālām struktūrvienībām un to sniegtajiem pakalpojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!