Labklājības ministrija pabeigusi izstrādāt un valdībai izskatīšanai iesniegusi programmu, kas paredz uzlabot sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas centru sniegto pakalpojumu kvalitāti līdz 2013.gadam, informēja Labklājības ministrijā (LM).
Programma sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstībai 2008.-2013.gadam personām ar garīga rakstura traucējumiem izstrādāta jau 2008.gada pavasarī.

Programmas mērķis ir ne tikai uzlabot sociālo centru sniegto pakalpojumu kvalitāti, bet arī pilnveidot un izveidot jaunus alternatīvās sociālās aprūpes pakalpojumus.

Pēc LM domām, programmā ietverto pasākumu īstenošana sekmēs cilvēku ar garīgās attīstības traucējumiem spējas rūpēties par sevi, sociālās prasmes un iemaņas.

Lai uzlabotu dzīves apstākļus cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem, LM turpmākos sešus gadus plāno izveidot jaunas grupu mājas, specializētās darbnīcas, sakārtot sociālās aprūpes centrus un samazināt rindas pakalpojumu saņemšanai.

Šo mērķu sasniegšanai sociālās aprūpes centros paredzēts izveidot specializētas nodaļas cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem un pilnveidot šo centru ēku tehnisko stāvokli atbilstoši viņu vajadzībām, bet sociālie darbinieki, kuri strādā sociālajos dienestos, varēs saņemt papildu finansiālo atbalstu.

Savukārt, lai attīstītu alternatīvo sociālo aprūpi, tiks veidotas specializētās darbnīcas, kurās cilvēki ar garīgās attīstības traucējumiem varēs iegūt pirmo darba pieredzi, lai apgūtu darba tirgum nepieciešamās pamatprasmes un praktiskās iemaņas.

Programmā paredzēta arī tā saucamo pusceļa māju un grupu māju izveide. Pusceļa māja būs pārejas posms no sociālās aprūpes centra uz patstāvīgu dzīvi. Tie cilvēki, kuriem nav nepieciešama ilgstoša aprūpe, mācīsies sadzīvē nepieciešamās iemaņas - kā gatavot ēst, mazgāt veļu, apkopt sevi - lietas, par kurām pašam nebija jāgādā, dzīvojot aprūpes centrā. Pusceļa mājā cilvēkiem mācīs plānot savu budžetu, arī izpratni par veselību un cilvēktiesībām.

Brīdī, kad cilvēks ar garīgās attīstības traucējumiem būs sagatavojies patstāvīgai dzīvei, viņš varēs pārcelties uz grupu māju jeb dzīvokli, kurā dzīvos kopā ar citiem bijušajiem aprūpes centru klientiem.

Nepieciešamības gadījumā cilvēkiem būs pieejami sociālā darba speciālistu pakalpojumi un tiks nodrošināts individuāls atbalsts sociālo problēmu risināšanai.

Visu programmā ietverto pasākumu ieviešanai kopumā ir nepieciešami aptuveni 74 miljoni latu. Daļu no alternatīvās aprūpes pakalpojumu attīstības pasākumiem ir plānots ieviest, piesaistot arī Eiropas reģionālās attīstības fonda un Eiropas Sociālā fonda līdzekļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!