Jelgavas rajonā, pie Platones hidroelektrostacijas (HES), naktī uz pirmdienu ūdens pārrāvis dambi, negadījuma dēļ upē joprojām turpina kristies ūdens līmenis.
Jelgavas reģionālās vides pārvaldes direktora vietniece Biruta Puķīte sacīja, ka dambja pārrāvuma dēļ līdz dabiskajam nokrities ūdens līmenis un atsegusies upes gultne. Vides speciālisti ar tīkliem izņēmuši ieplakās palikušās zivis un ielaiduši tās vietā, kur zivis var brīvi peldēt. Taču lielāko daļu zivju ar tīkliem, aizkariem un citām "palīgierīcēm" ārā dabūjuši vietējie iedzīvotāji. "Kas izņemts, izņemts, tas noteikti ir apēsts," sacīja Puķīte. Viņa atzina, ka tas esot pat labāk, jo ieplakās nav palikušas zivis, kas varētu pūt un piesārņot upi.

Vides inspektors Jurijs Skribāns, kurš pirmdien apmeklēja negadījuma vietu, atzina, ka lielākās zivis, visticamāk, ar straumi aizpeldējušas, bet seklajās ieplakās palikušas tikai mazvērtīgākās. Pagaidām nav aprēķināts, cik zivju negadījuma dēļ gājušas bojā, bet cik izglābtas. "Te nekas nav palicis - neliela gultnīte un lāmas," nogruvuma sekas raksturoja Skribāns.

Viņš atzina, ka ūdens līmenis upē turpina kristies arī otrdien.

Jelgavas rajona lauksaimniecības departamentā pastāstīja, ka nogruvuma vietu otrdien pētījuši eksperti, lai noskaidrotu, kādi darbi veicami iebrukušās vietas nostiprināšanai.

HES īpašnieks Ivans Bergmanis laikrakstam "Zemgales Ziņas" sacījis, ka pagaidām ir neziņā par nogruvuma iemesliem. "Pagaidām nezinu, kāpēc notika iegruvums, bet nedomāju, ka tas ir mana HES izbūves dēļ. Tādā gadījumā būtu iegāzusies arī pati HES ēka. Iegruvums noticis vecajā upes gultnē," stāstīja Bergmanis. Viņš solījis, ka mēneša laikā dambis būs kārtībā.

Lielplatones pagasta padomē pastāstīja, ka negadījums pagasta iedzīvotāju ikdienu nav ietekmējis, jo dambis nebija saistīts ar ceļiem.

"Zemgales Ziņas" informēja, ka HES ekspluatācijā nodota 2001. gada aprīlī, un līdz šim nekādi nopietni starpgadījumi nav reģistrēti. Arī Puķīte pauda, ka HES īpašnieks apzinīgi cenšas ievērot visas vides aizsardzības prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!