Foto: F64
Koalīcijā neuzaicinātās partiju apvienības "Par labu Latviju" pārstāvji ir izbrīnīti, kāpēc valdošās partijas, kas uzvarēja vēlēšanās un var veidot nākamo valdību ar stabilu vairākumu parlamentā, ko solīja arī vēlētājiem, šobrīd to nedara.

Tā pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, kas uzsācis konsultācijas ar 10. Saeimā ievēlētajiem spēkiem, žurnālistiem sacīja PLL līderi.

Tautas partijas priekšsēdētājs Andris Šķēle uzsvēra, ka skaidrojumu par "Vienotības" viedokļa maiņu un "Saskaņas centra" aicināšanu koalīcijā nav saņēmuši ne vēlētāji, ne arī PLL, kas "šobrīd ir tā kā vērotāji no malas".

PLL valdes priekšsēdis, eksprezidents Guntis Ulmanis sacīja, ka 10. Saeimas gadījumā ir "izveidots kvalitatīvi labs parlaments, kad trīs spēki dažādās kombinācijas var izveidot stabilu koalīciju, taču šīs iespējas tiek pārvērstas par neiespējām".

Ulmanis uzsvēra, ka neredz četrām partijām, no kurām premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") šobrīd vēlas veidot koalīciju, "viengabalainu politisko uzstādījumu".

Pēc Rīgas vicemēra un LPP/LC priekšsēdētāja Ainara Šlesera domām, PLL netiek aicināta koalīcijā, jo apvienības pārstāvniecība 10.Saeimā būšot maza, taču ļoti kvalitatīva. "Mūsu partija nav vieglākais partneris, jo mums būs ļoti spēcīgi deputāti, un vieglāk strādāt ar lielu masu, nekā ar dažiem pieredzējušiem politiķiem, kas var saprast ciparus," sacīja Šlesers.

Šlesers arī uzsvēra, ka PLL nekad "nebūs opozīcijā Latvijas tautai", bet par sadarbību ar valdībai varēs spriest pēc tam, kad būs zināmi tās darbi. Šlesers arī pieļāva, ka 63 balsis ("Vienotība", ZZS un VL-/LNNK) "Vienotībai" šķiet nepietiekami, jo tā baidās no stiprās opozīcijas.

Šlesers arī pieļāva, ka aicinājums valdībā iesaistīties arī "Saskaņas centram" ir "taktisks manevrs, lai izstumtu kādu no koalīcijas partneriem".

Savukārt Šķēle žurnālistiem uzsvēra – ja koalīcijai būs 92 balsis, tad "mēs izskatīsimies līdzīgi kādai austrumu valstij un tas neliecinās par demokrātiju Latvijā, jo demokrātijā jābūt arī spēcīgai opozīcijai gan kvantitatīvi, gan kvalitatīvi".

Šķēle pauda bažas, ka tik plašā koalīcijā galvenais nebūs ilgtermiņa mērķi, bet "viss tiks noteikts taktiski laipojot". "Tādā virtuvē es neieteiktu piedalīties nevienam sevi cienošam politiķim," sacīja Šķēle, kurš novēlēja parlamentam būt radošam, nevis ieslīgušam taktiskos manevros.

Jau ziņots, ka "Vienotība" ceturtdien valdes sēdē izlēmusi uzrunāt trīs partijas – Zaļo un Zemnieku savienību, "Saskaņas centru" un apvienību VL-TB/LNNK – par četru partiju koalīcijas veidošanu uz līdzvērtīgiem nosacījumiem visiem partneriem. Piedāvātais sadarbības projekts paredz arī vienoties par "tabu" jautājumiem – valsts valodas statusu, pilsonību un nepilsoņu tiesībām, kuru cilāšana ļautu premjeram pieprasīt "vainīgā" politiskā spēka ministru demisiju.

SC uz "Vienotības" aicinājumu piedalīties nākamās valdības veidošanā jau pauda gatavību atbalstīt Ministru prezidentu parlamentā un valdībā, pirms tam vienojoties par kopīgiem veicamiem darbiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!