Foto: DELFI
Autovadītāji pēdējos gados ir kļuvuši daudz apzinīgāki un daudz labprātāk palaiž garām ātrās palīdzības mašīnas, kas dodas uz izsaukumiem, intervijā sacīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītājs Armands Ploriņš.

"Šoferi ir palikuši ļoti apzinīgi un, ja redz tuvojamies ātrās palīdzības mašīnu, tiešām cenšas darīt visu iespējamo – pat vistrakākie braucēji ar vistrakākajām mašīnām stājas malā un palaiž brigādi. Izņēmumi jau vienmēr pastāv, tomēr kopumā autobraucēju paradumi ir mainījušies uz labo pusi," teica Ploriņš.

Viņš norādīja, ka situāciju savā ziņā uzlabojis arī tas, ka ir arī mainījies ātrās palīdzības mašīnu izskats. "Kad tā nāk no aizmugures koši dzeltena un mirgo kā eglīte, to ir grūti nepamanīt," komentēja NMPD vadītājs.

"Mūs tikai satrauc tas, ka autovadītāji reizēm neievēro satiksmes noteikumus, kad jāpalaiž brigāde. Gribot labu, viņi metas katrs uz savu pusi, bet ātrās palīdzības šoferis, protams, gribētu, lai visi piespiežas pēc iespējas pie labās puses," viņš piebilda.

Rīgā ir dažas ielas, piemēram, Lāčplēša iela pirms Salu tilta vai Krišjāņa Valdemāra iela, kuras ātrās palīdzības mašīnām sastrēguma stundās ir grūti izbraukt, tomēr nepārvaramas grūtības tas neradot.

"Pat tajos gadījumos ir iespējams izbraukt – brigādes kaut vai brauc pa pretējo ielas pusi. Bet nekad nav tā, ka ātrās palīdzības mašīna stāvētu sastrēgumā. Atceros, pirms sešiem vai septiņiem gadiem bija akcijas, ka ātrās palīdzības mašīnām aizmugurē brauca policija un sodīja tos, kas nelaida. Kopš tā laika daudz kas ir ļoti mainījies," atzina Ploriņš.

Savukārt uz jautājumu, kur Latvijā, pēc ātrās palīdzības brigāžu uzskata, ir sliktākie ceļi, NMPD vadītājs atbildēja, ka slikti ceļi ik pa laikam ir visā Latvijā, svarīgākais – kā tie tiek uzturēti un tīrīti.

"Daudzi domā, ka lielākās problēmas, piemēram, ziemā ir Latgalē. Bet mūsu mediķi tepat, Pierīgā, ziemas laikā ir briduši divus kilometrus ar kājām, jo mājai vienkārši nav bijis iespējams piebraukt. Tādēļ nevar teikt, ka kaut kur būtu sliktāki vai labāki ceļi kā citur," viņš paskaidroja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!